Gå til sidens hovedinnhold

I jula handlet alt om sjakk, til påske spiller vi alt på brett

Artikkelen er over 6 år gammel

- Til jul var det jo sjakk som gjaldt, men til påske er det interesse for alt av brettspill, smiler Barbro og Maren på Amneus Boghandel.

Den som trodde det er kun dataspill som gjelder, må tro om igjen. Brettspillene lever i beste velgående, og alle ferie- og høytider er høydepunkt i så måte.

Stadig utvikles nye brettspill, men gamle klassikere som Ludo og Stigespill holder fortsatt stand.

- Påsken er definitivt tid for slikt ja, bekrefter Barbro Wiggen Skancke og Maren Moen Tamnes på Amneus Boghandel på Røros.

- Og, det er stor bredde innefor brettspillsjangeren, tilføyer de og ramser opp bestselgere for alle, uansett alder, kjønn og interesser.

Brettspill til alle tider

Brettspill har en lang historie, og en skal kjenne til at det har eksistert spill så langt tilbake som 3500 år før Kristus.

- Spill er og blir populært, og det fine med det er jo at det er noe som en kan gjøre sammen på tvers av aldersgrupper. Det er sosialt, lærerikt, artig, spennende, og mye mer, ivrer bokhandlerduoen.

Mens noen spill er basert på hell og flaks, fordrer atter andre både strategiske og psykologiske evner.

- Besteforeldre vil gjerne ha spill de kjenner fra før, mens ungdommene er utrolig godt oppdatert på hva som finnes.

De har det meste, fra familiespill som Monopol, også Trondheimsvarianten, og Ludo, Trivial Pursuit og Geni, The Settlers fra Catan og Ticket to Ride.

Noe av det som skiller disse sjangrene fra hverandre er hva som er viktig å mestre for å vinne, både psykologi, hell, strategi, og evne til diplomati kan spille en rolle.

Åh, det burde man vite!

En kan spille seg Norge rundt, og verden over i geografien, til Sydpolen inkludert, innom ulike dyrearter til de særeste spørrespill.

- Her er ny og artig oppdatert versjon av Cluedo, viser Mona, mens Barbro forteller om de som liker Hvor er tyven? og Cucaracha, kakkerlakker rett og slett.

Hva heter Japan på japansk?

Eller hva med 400 spørsmål til den ultimate jentekvelden, eller hva heter nå Japan på japansk?

På den ene siden finnes «Idiot kunnskap» som innholder spørsmål som om hvor mange prosent bedre gutter presterer når de trener på treningssenter foran jenter og om hvorfor Mona Lisa ikke har øyebryn. Motsatsen finner du i «...det burde man jo vite».

- En ting er sikkert, du vil høre deg selv si: Åh, det burde man jo vite, lover bruksanvisningen.

Kommentarer til denne saken