Jentene på Stall Smedheim

MONA OG KUSTI: Mona Skamfer Mikkelsen og Søyset Kusti er bestevenner.

MONA OG KUSTI: Mona Skamfer Mikkelsen og Søyset Kusti er bestevenner.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Guri Grimsgård driver stall Smedheim på Alvdal. På stallen er det 17 hester, en av hestene er kaldblodshoppa Søyset Kusti som er eiet av Tonje Skamfer Mikkelsen.

DEL

Alvdal: Skamfer Mikkelsen står for treningen av Søyset Kusti selv, til tross for et lite handikapp. Hun har dysmeli, og mangler en halv arm.

- Ingen jeg kjenner bryr seg om det, og selv legger jeg ikke merke til det i det hele tatt. Jeg driver med det jeg liker best i hele verden når jeg får trene Kusti, sier hun.

Suksess

Søyset Kusti kommer fra Trøndelag, nærmere bestemt Rindalen, og har fått suksess etter at den havnet på Stall Smedheim.

- Jeg fikk hoppa av den tidligere eieren, og er blitt veldig glad i den, sier hun.

Den åtte år gamle kaldblodstraveren har også begynt å markere seg på travbanene i landet igjen, og 16. desember vant den sitt første travløp.

- Sjøl var jeg så nervøs at jeg ikke fikk med meg helt hva som skjedde. Men Guri har fortalt meg i etterkant at hesten som ledet galopperte på oppløpssiden. Dermed fikk Kusti sin første seier, smiler eieren.

Den sikret seg også en andreplass på Bjerke travbane 16. november. Begge gangene med Kai Johansen som kusk.

- Kai er veldig flink, og kommer med veldig klare tilbakemeldinger på hva Kusti må trene på til Guri, sier Skamfer Mikkelsen.

Den åtte år gamle hoppa hadde kjørt inn 35 000 kroner før den kom til Stall Smedheim, og har nå sikret seg 18 000 på den tiden den har vært på Alvdal.

Monté

Mens Skamfer Mikkelsen gjør klar hesten sin til en treningstur er Grimsgård i gang med å sale opp Smedheim Lilja til litt monté-trening. Smedheim Lilja er søsteren til Smedheim Solan og holder til daglig til på Stall Smedheim.

- Lilja er litt lei, og derfor forsøker jeg å få opp piffen hennes litt ved å trene henne for monté. Det er ofte det hjelper på travhester som er gått litt lei, sier hun.

Monté blir også kalt travritt, og det er travhester som går med rytter og sal istedenfor med kusk og sulky.

Jobb og hobby

Grimsgård leier stallen og driver som travtrener på Alvdal etter at hun flyttet tilbake til hjembygda etter flere år i Frankrike og i Trondheim på Leangen travbane. Hun er utdannet travtrener og har også fagbrev i hestefaget. For Skamfer Mikkelsen er hestetreningen kun hobby.

- Men hadde jeg ikke vært avhengig av å tjene litt penger også hadde jeg vært her på stallen døgnet rundt, sier hun smilende.

- Ved siden av Tonje er også Mona Johansen ofte her. Hun har to hester på stallen. For meg så er det mye morsommere å drive som travtrener når det er flere som også er interessert, avslutter Grimsgård.

Artikkeltags