Kablene skal ned i bakken

Mastene her i Verjåløpet opp mot Gråhøgd-toppen skal ned, og strømmen graves ned i bakken.

Mastene her i Verjåløpet opp mot Gråhøgd-toppen skal ned, og strømmen graves ned i bakken. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oppgraderer strømforsyning til Gråhøgda

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det jobbes for tida med å legge kabler i jorda til Forsvarets anlegg på toppen av Hummelfjellet.

Forsvarsbygg ønsker å oppgradere sitt anlegg i på Gråhøgda. - Vi er godt i gang med å skifte kraftkabler, som strekker seg fra dalen og opp til toppen over fire kilometer, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Liv Kirkemo.

Radombygg

- Dette innebærer ingen større endringer for anlegget på Os, men tiltaket er miljømessig bra og vil forhåpentligvis også føre til færre driftsproblemer, forteller Kirkemo. Strømkablene har tidligere vært festa på master. Det står fremdeles noen antenner hos Forsvarets ubemannede anlegg på Gråhøgda, og disse er plassert i en radom, som er et bygg for radar og elektronisk utstyr, for å beskytte mot vær og vind. I forbindelse med oppgraderinga av det elektriske anlegget, vil det også bli foretatt noen innvendige ombygginger.

Det tidligere bemannede NATO-anlegget på toppen, som sysselsatte oppimot 100 personer på det meste, ble lagt ned rundt 1990. I tida etterpå har Forsvaret altså hatt sendeutstyr og mast stående der. - Forsvaret er i dag kun på Gråhøgda når vedlikehold eller reparasjoner blir utført. Anlegget har for øvrig likehetstrekk med det som er plassert på Snøhetta, der det står en sambandsstasjon og sendere, sier Kirkemo.

Restene av taubaneanlegget med bygninger, er det nå Telenor som har overtatt, får vi opplyst av Forsvarsbygg. Taubaneanlegget er ikke i bruk. I prosjektet i Hummelfjellet er Ramlos Bulldoserdrift AS med som entreprenør, og det er Os-bedriften som graver ned strømkabelen.

Artikkeltags