FJellregionen: Tolgaordfører Ragnhild Aashaug har tatt til orde for en navnedebatt om Fjellregion-navnet, blant annet i møtet i regionrådet for Fjellregionen onsdag.

– Rørosregionen, kanskje Røros- og NordØsterdalsregionen. Men i alle fall ikke Fjellregionen, uttalte Aashaug (Sp) til Arbeidets Rett.

Det var visst ingen store diskusjoner om Fjellregion-navnet, da det politiske samarbeidet ble formalisert.

- Nei, ikke det jeg kan huske. Vi var mer opptatt av at det var på tide å samarbeide mer. Noen ville kalle det rørosregionen da også, men det var nok ikke modent enda, annet enn kanskje akkurat i Røros, minnes daværende ordfører i Os, Inge Kroken.

- Både Arne og jeg tenkte nok på Røros-regionen, men skjønte vel fort at det var dødfødt, tilføyer han tørt.

Arbeiderpartiveteranen Inge Kroken går i sitt 82. år og har lagt lokalpolitikken på hylla. Den Arne han refererer til er Arne Kokkvoll, markant Røros-ordfører, også han for Ap.

- Det hele begynte med at vi i Nord-Østerdalen pleide å ha månedlige ordførermøter. En gang inviterte jeg med kollega Kokkvoll på Røros, og han ivret for samarbeid over hele fjøla, forteller Kroken.

Ifølge Kroken ble ikke samarbeidstanken applaudert i alle leire fra første stund, men Kokkvoll var klar på at dette burde formaliseres. Ap-ordføreren i Holtålen den gang, Håvard Moen, ble også med på diskusjonen, og etter hvert fikk de gradvis på plass et samarbeidsforum på tvers av fylkesgrensa. Ikke lenge etterpå kom også Tydal med, men de meldte seg senere ut igjen.

Langt til Folldalen fra Røros

- Den gang, sikkert som nå, ville det vel være rart om folldøler og rendøler vil være med på at det skal hete Røros-regionen, sjøl om det sjølsagt er det suverent beste markedsføringsmessig. Jeg kan være enig i at navnet gjerne skulle gjenspeilet geografien, så kanskje vi skulle prøve med Nordre Glåmaregionen, foreslår han, før han forsikrer at dette overlater han til dagens politikere.

- Men tolgaordføreren skal ha honnør for å hun har mot til å ta opp temaet, det er sikkert og visst! Kanskje tiden er moden for endring nå?

- Fjellregionen fungerer fint

I Holtålenmener tidligere ordfører Håvard Moen at Fjellregionen fungerer fint.

- Det fungerte fint da det var nytt, og jeg synes fortsatt det er et brukbart navn. Sjølsagt er Røros-navnet kjent for alle stort sett i hele landet, men det fungerer da fint i markedssammenheng i dag også i tillegg til Fjellregionbegrepet.

- Ser du for deg nye kommunegrenser og oppløsing av Fjellregionen som er i dag?

- Når du spør så kan jeg da røpe at jeg ikke har sans for at Holtålen skal vende seg nordover. Derimot ser jeg for meg at Os, Røros og Holtålen, vil være et greit alternativ, sier Moen.

Stem på retten.no

På retten.no kan du stemme over hva du synes regionen skal hete.

Torsdag ettermiddag hadde 1356 personer vært inne og ment noe om det, og svarene fordeler seg slik: 22 prosent vil ha Røros og Nord-Østerdalsregionen. 52 prosent for Fjellregionen. 38 har stemt for Rørosregionen