Karin Andersen: - Ikke fornøyd med «eventuelt»

PRESSER PÅ: Stortingsrepresentant Karin Andersen er ikke fornøyd med «eventuell» arkivbygging. Hun mener det trengs stadig påtrykk for å sikre at arkivet faktisk kommer til Tynset, og hun etterlyser en snuoperasjon fra Gunnar Gundersen (H) og Tor Andre Johnsen (Frp) i saken.  I bakgrunnen ser vi Høyres Berit Nordseth Moen (Foto: Erland Vingelsgård)

PRESSER PÅ: Stortingsrepresentant Karin Andersen er ikke fornøyd med «eventuell» arkivbygging. Hun mener det trengs stadig påtrykk for å sikre at arkivet faktisk kommer til Tynset, og hun etterlyser en snuoperasjon fra Gunnar Gundersen (H) og Tor Andre Johnsen (Frp) i saken. I bakgrunnen ser vi Høyres Berit Nordseth Moen (Foto: Erland Vingelsgård)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er ikke fornøyd med komitemerknaden om et «eventuelt» arkiv på Tynset.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget har jobbet en del med en merknad vedrørende arkivplanene på Tynset. Som kjent trakk den blå-blå regjeringa ut 75 millioner kroner til detaljprosjektering og oppstart av arkivbygget på Tynset i sitt reviderte budsjettforslag for 2014. Det ble også tatt ut 5,8 millioner kroner til undervisningsopplegg for arkivmedarbeidere. I forhandlingene mellom Venstre, Kristelig Folkeparti og regjeringspartiene var arkivet snaut nok tema. Det kom i hvert fall ikke til syne i avtalen partiene imellom.

- Og det er åpenbart at Venstre og Kristelig Folkeparti ikke har fått lov til å binde seg til arkiv på Tynset selv om det uttaler seg positivt til arkivet, sier SVs Karin Andersen. Hun varsler et nytt forslag i Stortinget når Kommunal- og forvaltningskomiteens budsjett skal håndteres midt i uka.

Innstilling

Komiteen har behandlet saken og flertallet, bestående av V, KrF, Høyre og Frp viser til at slike prosjekt skal gjennomgå en kvalitetssikring. Forslaget er slik: «Stortinget ber regjeringa stadfeste lokalisering av nybygg for Arkivverkets sentraldepot og Norsk helsearkiv på Tynset, forutsatt at fullført kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsoverslag tilsier bygging av et eventuelt nybygg».

Dette er Karin Andersen ikke fornøyd med.

- Vi vil foreslå det opprinnelige forslaget fra den rødgrønne regjeringa. Subsidiært vil vi gå for komitemerknaden, sier Karin Andersen.

Møtte statsministeren

Forrige uke møtte Tynset Høyres leder, Berit Nordseth Moen, statsminister Erna Solberg. Hun viste også til at det ikke var gjennomført KS2, kvalitetskontroll. Hun understreket at det ikke handlet om noen omkamp, men en kvalitetskontroll av det prosjektet som er tenkt på Tynset. Men statsministeren kunne ikke love noe 100 prosent.

Karin Andersen mener at Høyre i Hedmark nå må svinge seg og jobbe for arkivet på Tynset.

- Gunnar Gundersen må nå bli ferdig med å kritisere den rød-grønne regjeringa og kjempe for arkiv på Tynset. Jeg savner også et tydelig engasjement fra Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, i Hedmark og Oppland. Vi trenger all den drahjelpa som er mulig å få, sier Karin Andersen.

Møte med kulturministeren

Ordfører Bersvend Salbu sier at han vil be om et møte med kulturminister Torhild Widvey så snart som mulig.

- Det er viktig å få vite hvilke framdriftsplan Kulturdepartementet har i denne saken. Det er Kulturdepartementet som har arkiv-ansvaret, sier Salbu.

Artikkeltags