Karolinerne i ny digital infotavle

NY: I går ble den nye installasjonen ved Gammelgården i Haltdalen montert. Fra venstre Kristin Løhre, Solveig Svardal, Johan Palmqvist, Mats Rønning, Jann Rønning og Rikard Reinholdson. (Begge foto: Guril Bergersen)

NY: I går ble den nye installasjonen ved Gammelgården i Haltdalen montert. Fra venstre Kristin Løhre, Solveig Svardal, Johan Palmqvist, Mats Rønning, Jann Rønning og Rikard Reinholdson. (Begge foto: Guril Bergersen)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ved Gammelgården i Haltdalen ble det i går montert en ny informasjonstavle om Karolinerne sin ferd gjennom Sør-Trøndelag for snart 300 år siden.

DEL

Haltdalen: Idylliske Gammelgården fikk i går ei ny moderne informasjonstavle hvor man kan høre se og lese seg fram til historien om de svenske soldatene til kong Karl i Sverige som tok seg gjennom Haltdalen, til Tydalen og over Tydalsfjellene, hvor til sammen tusenvis av soldater frøs i hjel.

Tragedie

- Det var en tragedie og med denne informasjonstavlen prøver vi å sette den i et historisk lys, opplyser leder av Gammelgårdens venner i Haltdalen, Jann Rønning.

Det var Gudbrand Grøt sitt hjertebarn å få en slik tavle til Haltdalen, noe han jobbet med helt fram til sin død. Resten av Gammelgårdens har jobbet aktivt for å få en slik tavle på plass før jubileet for hendelsen.

Snart jubileum

Jubileet er i 2018. Da er det 300 år siden de svenske soldatene døde på sin retrett.

På informasjonstavlen kan man velge mellom temaene; Hvorfor krig?, Hverdagsliv, Soldater, Mat og forsyninger, Skjebner og Konsekvenser.

Det er firmaet Meac i Åre i Sverige som har bygget informasjonstavlen. Tirsdag var Rikard Reinholdson, Mats Rønning og Johan Palmqvist i Haltdalen for å montere opp installasjonen.

Støtte til tavlen er blitt gitt av interregprosjektet.

Jann Rønning er svært fornøyd med resultatet og håper nå mange vil ta en tur for å se.

Gammelgården er åpen fem dager i uken, tirsdag til lørdag.

Som vertinner i den gamle idylliske prestegården i Haltdalen er Kristin Løhre og Solveig Svardal.

Jentene står for servering og guiding av gjestene.

I sommer er nesten alle rom fylt av aktiviteter. I den gamle garasjen, som nå kalles galleriet står familieutstillingen med tre generasjoner. Gro Bjørgård og Gerd Jorun Bjørgård har til sammen solgt 14 av 28 av sine malerier i salgsutstillingen.

I år er det også åpent antikvariat i hovedhuset.

Minnestund

22. juli ble markert med ett minutts stillhet ved Gammelgården.

- Det er mange som i dag har minnemarkeringer og jeg synes at kommunens tusenårssted skal være med å markere. Vi i Holtålen kommune ble også berørt av det som skjedde for tre år siden, talte Rønning.

Artikkeltags