Grytbak (24) gleder seg til å prøve et nytt løp. Han har kjørt Femundløpets 400-distanse fire ganger.

– Forskjellen fra Femundløpet er at det er lenger, mer vidde og mer fjellkjøring. Store deler av løpet går jo på Finnmarksvidda og Altaelva, forklarer han.

Mesteparten av treninga og oppkjøringa ble unngjort før Femundløpet for hundenes del. Da var det søsteren Vibeke som kjørte spannet. I Finnmark blir det rollebytte, med Ove på sleden og søsteren Vibeke som handler.

Starter lørdag

Finnmarksløpet starter i morgen. Det kjøres to distanser. I tillegg til NM-distansen på 500 kilometer, kjøres det også en 1000-kilometer. På denne langdistansen stiller Jean Phillipe Pontier fra Hodalen til start for første gang. Det gjør også Even Bøen fra Rjukan. Han bor sammen med unge Amund Rognes Kokkvoll fra Røros hos Sigrid Ekran på fjellgarden Sølve i Alvdal i vinter. Unge Kokkvoll kjører ikke Finnmarksløpet, men er med som handler.

Ekran stiller også til start på FL1000 i år, og hun har kjørt Finnmarksløpet tre ganger tidligere. Ekran kjører for Innherred trekk- og brukshundklubb. I 2011 ble 33-åringen nummer to.

Superveteran

Vår lokale superveteran i FL1000 er den 64 år gamle grimsbyggen Kjell Brennodden. Han kjører for Folldal trekkundklubb. Brennodden har hele 12 fullførte finnmarksløp bak seg. Både i 2009 og i 2007 endte han på andreplass i FL1000.

Kviknedølen Ingebrigt Storli kjører også FL1000. Årets løp blir Storlis andre. Også han kjører for Folldal trekkhundklubb. I fjor kjørte Storli 500-distansen, og endte da på en 11. plass.

Siste hundekjører fra Fjellregionen er Åsmund Snortheim fra Vintervoldlia på Glåmos. Han kjører FL500, og det gjør han for fjerde gang. Snortheims klubb er Femund trekkhundklubb, samme klubb som også Ove Grytbak og Gunhild Sem kjører for.

Hundespannene som deltar i FL1000, består av 14 hunder, mens FL500-kjørerne stiller på startstreken med åtte hunder. Start og innkomst er i Alta. Løypa for 1000-kilometerskjørerne går helt til Kirkenes og tilbake.

I fjor var det Inger-Marie Haaland som vant FL1000. Både hun og samboer Ralph Johannessen starter i årets Finnmarksløp. Johannessen vant årets Femundløp, og Finnmarksløpet i 2010.

Flere kan hevde seg

Flere andre profilerte kjørere vil nok melde seg på i kampen. Thomas Wærner, Lars Monsen, Nina Skramstad, Robert Sørlie og Arnt Ola Skjerve er alle påmeldt i F1000.

500-kjørerne er ventet i mål mandag, mens 1000-spannene kommer inn torsdag kveld.