Kvalitetshingst på Os

FLOTT: Jorunn Alme og Rune Trøan fikk en flott andre premie på hingsten sin Heirums Borken.

FLOTT: Jorunn Alme og Rune Trøan fikk en flott andre premie på hingsten sin Heirums Borken.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Hingsteutstillinga på Stav i Gudbrandsdalen sist helg ble svært vellykket for Rune Trøan og Jorunn Alme som eier Dølahesten Heirums Borken.

I fjor fikk Rune Trøan og Jorunn Alme avlsgodkjenning på Heirums Borken for ett år. På Hingsteutstillinga på Stav i Gudbrandsdalen sist helg, gikk han igjennom en utvidet test med kjøre- og rideprøver, og er nå godkjent avlshest å lenge han klarer å bedekke ei hoppe.

– Det er et krav med en utvida test etter tidligere godkjenning (kåringsbrev) for å kunne få registrert avkom, og å få delta på utstillinger. Det er som et kvalitetsstempel, sier Alme.

Mye trening ga resultater

Borken har fått testa ferdighetene innen kjøring og ridning. På den utvida rideprøven ble han også ridd av en fremmed rytter for å få testa samarbeidsviljen.

– Vi fikk kjempe bra resultater på bruksegenskaper, 8,3 poeng av 10 mulige, og dommen på rideprøven ble «God ridbarhet og gode gangarter». Også lynnet på hesten er bedømt høyt, smiler Alme stolt.

De gode resultatene har ikke kommet av seg selv. Det ligger mye trening bak resultatet.

– Bare siden nyttårsaften har vi brukt rundt 130 timer med effektiv trening. Jeg har ridd han og Rune har kjørt han, vi samarbeider godt om treninga, smiler Alme som er svært takknemlig for støtten de får av familie og venner.

Mange hopper å bedekke

Etter at Heirums Borken fikk kåringsbrev for ett år i fjor, ble han sluppet ut på beite med 10 hopper han kunne kose seg med i Dalsbygda i fjor sommer. Totalt ble 15 hopper bedekt i fjor.

– Vi håper på ti flotte føll etter slippet i fjor, så det er spennende tider fremover nå, sier Alme.

I sommer skal Borken på Tronhusslippet i midten av juni.

– Oslo og Akershus Dølahestlag har leid Heirums Borken til bedekning. Frem til slippet i juni,blir Borken å finne på vår stasjon her på Os. Flere hoppeeiere har meldt sin interesse så det blir litt damer på Borken, ler Alme.

I hele 2013 var det rundt 200 bedekninger av dølahester, men ikke alle resulterte i føll.

– Dølahesten er en allsidig hest, men de norske hesterasene er i sterk konkurranse med utenlandske raser, sier Alme.

Historisk i Os

Hingsten til Rune og Jorunn er den første og eneste dølahingsten i hele Os som har kåringsbrev, og godkjent utvida bruksprøve, og er dermed litt historisk.

– Det var en trivelig seanse. De har jo lagt ned et betydelig arbeid for å få han i så fin utstillingsform. Det er et godt utført håndverk. Også er det jo litt artig at han har så uvanlig farge. Han er en hest med gode gener, så dette var trivelig, sier leder av Nord-Østerdal Dølahestlag, Kjell Horten.

Artikkeltags