Kvinner og klær og hus i trær

ERSTATTER: Sivadirektør Ola Borten Moe kommer til Røros på Vilje og vekst 2015. (Foto: Siva/Åge Hojem)

ERSTATTER: Sivadirektør Ola Borten Moe kommer til Røros på Vilje og vekst 2015. (Foto: Siva/Åge Hojem)

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere fargerike kvinner skal sette preg på konferansen Vilje&Vekst 2015. Ole Borten Moe kommer også.

DEL

røros: - For Vilje & Vekst 2015 har det fra første dag vært en klar målsetting at vi skal ha minst like mange kvinner som menn på plakaten, forteller prosjektleder Roar Aksdal og Maren Todal, på vegne av arrangørene av neste års konferanse.

De viser til en kronikk i Adressa om emnet kvinnelige foredragsholdere, der det største næringsarrangementet i Midt-Norge – Manifestasjonen – som arrangeres årlig av Næringsforeningen i Trondheimsregionen, ble brukt som eksempel.

Kun to av 20 var kvinner

- I en annonse i forkant av arrangementet var det listet opp, i form av bilder, en oversikt over 20 foredragsholdere på konferansen. Kun to var kvinner, sier Todal og Aksdal, som tar mål av seg til å høyne kvinneandelen betraktelig i forhold til det.

De presenterer blant andre porsgrunnsjenta Sara Fosstvedt, som skal ha gått fra å være supershopaholic, til å handle Fair Trade, sy om og handle på bruktbutikk. Nå har hun sitt eget klesmerke.

Skaper bærekraftig mote

- Med elbil-produsenten Tesla som forbilde vil den 30 år gamle gründeren kle finansfolk, næringslivsledere og beslutningstakere i bærekraftig design, forklarer Aksdal.

Fosstvedt mener det bør være like naturlig for norske luksusforbrukere å kle seg i bærekraftig design som å kjøre den eksklusive el-bilen.

Etter studier i Australia og reise til Afrika, dro hun hjem og skapte sitt eget klesmerke. Alt dette, bærekraft, samfunnsansvar og menneskerettigheter og mer til, forteller hun om på V&V.

Mathall i Trondheim

Neste kvinne ut er Anne Morkemo, som etter langvarig reise med sønnen på sju måneder, ble gründer.

- Allerede på den første flyreisen ble understellet på barnevogna skjevt, på den andre begynte smådeler å falle av og etter den tredje kunne den ikke lenger brukes. Da hun kom hjem, fant hun fram Ikea-poser, gamle dukkevogner og begynte å eksperimentere. Det ble starten på et nytt liv, forteller Aksdal.

Etter to år som daglig leder for restauranten Ågot Lian, har hun nå takket ja til å bli prosjektleder for Mathallen i Trondheim.

- En vellykket og godt besøkt mathall i trønderhovedstaden kan og vil få stor betydning som salgskanal også for lokalmatprodusentene i Fjellregionen. Derfor blir det interessant å få innblikk i hva som gir Morkemo mot og vilje til nyskaping og vekst!

Guri Jortveit

Artikkeltags