Kvist og kvast kan bli kolvfat

KOLVFAT: Odd Bjarne Brandsnes ser på begynnelsen til et av kolvfatene Jon Aaseng har med

KOLVFAT: Odd Bjarne Brandsnes ser på begynnelsen til et av kolvfatene Jon Aaseng har med

Artikkelen er over 5 år gammel

Med Jon Aseng på laget inviterte Alvdal Husflidslag til kolvfatlaging.

DEL

ALVDAL: Det høres ut som du sier kolfat. Men det er slettes ikke av kull navnet på fatet har sin opprinnelse.

Kolv

Navnet kommer av at det er er kolvet eller hvelvet bunn på fatet. Akkurat som i en dal eller et sund som smalner som derfor følges av navnet av samme grunn. I mellom Alvdal og Folldal finnes seterdalen Kolve. Navnet har den fått av samme grunn.Nå er kolv også ett annet navn for plugg eller pistill. Slik som du bruker i morter. Det er også en ting å tenke på, at disse trefatene blir også satt sammen ved hjelp av plugging og usynlig skjøteteknikk. Det er ikke en lettvint måte å skaffe seg et fat til å tørke votter, sile ost i eller å bære ved, høy eller mose i.

Kvistfritt ørkje

Først må du ut og skjære kvist. Slikt ørkje som vier eller selje.Gjerne når sevja går, for da er det lettere å få av borken.

- Årsskuddene er for sprøtt, Likest er kvistene når de er en 2-3 år gamle, sier Jon Aaseng som og helst vil ha kvistfritt ørkje.

- Det er både lettere å ha med å gjøre, kvistene sprekker ikke så lett, også blir det mye penere, forklarer Aaseng.

Sterkt stoff

Når kvistene er vel i hus skal de kokes.

- Jeg deler og koker kvistene i kjele til borken slipper. forteller Aaseng. Kvistene må ha to til fire timer i kjelen før ørkjet er klart til bruk. Når det er ferdig må en ta det rett tur kjelen og rive av restene av borken

- En må ha smedfingre for det er så det svir fingra, innrømmer Jon Aaseng. Når kokingen er ferdig vil kvistene holde seg myke og brukende over lengre tid. Prosessen har gjort de myke og lette å bøye på plass. Stivelsen i kvistene er utkokt.

- Det er sterkt dette stoffet som blir etter utkoking. Et år så tok jeg noen blomster attmed husveggen, smiler Aaseng.

- Like nyttig som ugressdreper som brennesleavkok, smiler Helga Reidun Bergebakken Nesset

- Kanskje litt i sterkeste laget, ler Aaseng.

Usynlig skjøt

Når grunnarbeidet er gjort lages ringen som fatet veves i. Den lages med en usynlig skjøt. Du pirker ut i den ene enden, kvesser den andre enden og når de passer sammen plugger du de sammen tiil en usynlig skjøt. legger inn håndtakene på fatet hvor dert er boret hull hvor pinnene som skal være bunnen på fatet plugges inn før du begynner å veve og tette fatet. Det blir nesten et fatet mens kursdeltagerne ser på Aaseng.

- Dessa tilhengerlassa med kvist jeg ser du kjem med. Dem varer vel ikke lenge hos deg, ler studieleder Ann-Mari Trøan mens hun betrakter farten til kolvfatfletter Jon Aaseng.

- Nei, det går noen av dem i løpet av året, inrømmer en lattermild Aaseng som fyller snekkerboden med både kolvfat, nestinger og annet trearbeid som for de fleste av oss er en underlig ting å få til. For Jon Aaseng er alt som trengs ei lita eftasstund.

Artikkeltags