Sammen med faste gjester som Ståle Utslagsnes fra Utslagsnes Transport og Skarv (UTS) i eller ved Fættvika, den påståtte samen Jan Olsen fra vidda, våpenekspert Remington Staal og andre originaler som dumper innom studio på Tyholt, invitert eller uten invitasjon overhodet.

Lønsj er et uhøytidelig humorprogram som ofte inneholder både løgn og unøyaktigheter! Lett underholdning fra det kuleste bordet i kantinen, som de selv reklamerer med. Deres egen baby, men neppe egnet for eksportmarkedet. – Vi skulle lage noe som skiller seg fra Nitimen og Norgesglasset – som er rett før og etter oss på formiddagene. En form for skrøning og skråling for viderekommende. Og det er nettopp denne galskapen mellom fiksjon og virkelighet som gjør Lønsj til Lønsj. Vårt mål er på sett og vis å dyrke prating som en kunstform. Det må da være lov både skratte og flire, forklarer Torfinn Borkhus som i følge han selv ble rappet fra en flott jobb i politiet (Filmpolitiet i P3) til selveste rikskanalen over alle rikskanaler, P1, av programleder Rune.

Den fredløse

Lenge før det ble fast bosetting i Folldal ble området ofte besøkt av fangstmenn som jaktet på rein. Det finnes nærmere 1000 dyregraver i Folldal og rester av et større massefangstanlegg er datert til 1200-tallet. Også andre steder i Rondane er det massefangstanlegg og dyregraver som vitner om omfattende fangst av rein. En fangstgrop sør i bygda er utgravd og datert til 900-tallet.

– Ja, alt dette kan jeg nesten alt om forteller Torfinn om sitt geografiske opphav.

– Jeg har nemlig vært på Færøyene en gang i tiden og spilt teater om denne historien fra Folldal. -I følge lokale sagn var den første folldøl en mann som var lyst fredløs; Torkjell Barfrost. Et boplassfunn fra slutten av 900-tallet knyttes til sagnet. Ifølge Færøyingesaga skal Sigmundur Brestisson og fetteren Tóri Beinisson ha gått seg vill i en snøstorm på Dovrefjell da de var på vei for å møte Håkon Jarl av Norge. De skal da ha møtt Torkjell Barfrost og ble boende hos ham, kona Ragnhild og dattera Turid i seks år før de dro videre. Sigmundur Brestisson og Tóri Beinisson skal senere ha talt Torkjells sak på Frostatinget slik at Torkjell ble frikjent og ble sysselmann i Orkdal. Torkjells datter Turid giftet seg med Sigmundur Brestisson og flyttet med ham tilbake til Færøyene.

Folldal er blant annet kjent for jakt, fiske og friluftsliv. Hvordan passer dette inn i din etter hvert så urbane livsstil?

-Fiske er en utilfredsstillende aktivitet som krevet skilpaddetålmodighet. Å fiske i Folldal må i så fall være for opplevelsen – ikke for fangsten. Tyvfiske med garn derimot er en tilfredsstillende aktivitet jeg kan anbefale. Som friluftsaktivitet kan jeg også anbefale rafting med 200-kroners gummibåt. En artig og våt, men tidkrevende, aktivitet på grunn av all lappinga av den spinkle farkosten.

For mange eller noen år siden uttalte du til ei annen lokalavis at dialekten er din signatur, og du roste P3 for at de hadde takhøyde nok til å ta en slik dialekt inn i riksdekkende radio.

Folldal Mållags pris

Oppveksten i den lille fjellbygda Dalholen i Folldal har gitt Torfinn Borkhus en særegen østerdalsdialekt. Den kommer godt med i jobben som programleder i radiokanalen P3, het det i intervjuet.

– Jeg får fortsatt mange reaksjoner på dialekten min, og de er utelukkende positive. Stort sett ingen skjønner hvor jeg er fra, men i mitt yrke har jeg bare opplevd fordeler med å ha en såpass tydelig dialekt. Det blir jo en signatur og jeg lar aldri en anledning til å reklamere for hjembygda gå fra meg, sier han. – De fleste tipper faktisk Telemark, selv om det er langt unna geografisk. Kanskje det kan ha noe med Odd Nordstoga å gjøre? spør Borkhus.

Borkhus får mye skryt av sin karakteristiske dialekt, både fra lyttere og folk han møter på sin vei. – Reaksjonene er ikke ”Hææ? Hva sa du?”, men heller at den er trivelig, bedagelig, traust og lett å forstå. Jeg skjønner godt at det er mange som legger vekk dialekten hvis ingen forstår deg. Det viktigste er å få aksept for dialekten sin, hvis ikke vil den forsvinne.

-Jeg er overbevist om at dialekt i radio er viktig og jeg tviholder på dialekten min og vil ikke vanne den ut. Ikke bare er språket det folk biter seg merke i. Når du hører dialekt blir du minnet på at Norge strekker seg langt, med høye berg og djupe daler. Det gir en følelse av en større land.

For noen år siden fikk Torfinn Borkhus Folldal Mållags pris for sin dialektbruk. – Dessverre er den etterhvert blitt litt utvannet etter mange år i Trondheim, noe som selvsagt fører til et verbalt helvete hver gang jeg kommer hjem til Dalholen. Og hver gang lover jeg på tro og ære å skjerpe meg når den lokale dialektmobbinga tar overhånd.

Curling og band

- Mens curling er noe jeg ble lurt med på – er bandet vårt som en liten baby. Dersom noen påstår jeg er curlingfrelst er det virkelig å dra på. Men jeg er med selv om det er mer som en tilfeldighet å regne.

- «There are a thousand islands, but you can only live on one», sier Torfinn og gjengen om coverbandet «Thousand Island» som etter hvert har spilt opp i mange sammenhenger. - Vi har vært fast band på Hellkonferansen i fire år, samt spilt på julebordet til NRK Trøndelag, bryllup, bursdagsfester, Olavs Pub, Familien, Studentersamfunnet i Trondheim, Kvilhaugen Gård m.m. Vi er også fast husband i Lobbyen på Lademoen. Der spiller vi lavmælt loungekonsert en gang i måneden. Vi kan etter hvert fryktelig mange låter, og kan tilpasse utseende, lyd og innhold til de fleste anledninger, forteller musikeren Borkhus, med fortid som blant annet dinosaurtegner med ekstremt spiss blyant. Sikre kilder bekrefter at unge Borkhus aldri beveget seg langt fra en blyantspisser i yngre dager. En butt blyant var tydeligvis en ubrukelig blyant for dinosaurkjenneren,- forskeren og -tegneren i Dalholen.

En av dine gamle naboer påstår du er som du høres ut for, en fantasifull type som det aldri er kjedelig å være i nærheten av, kreativ og med masse påfunn. Har mye historier, men ikke alt som kan trykkes og distribueres. Ikke et musikkgeni fra barnsbein av og heller ikke av de som fremhevet seg på dramalinja ved Nord-Østerdal videregående skole, men slagferdig i kjeften. Han er omtrent som du hører han på radio eller ser han på TV. En liten oppfinner og litt av en lærer-plager.

Stemmer dette?

-Ja!

Kjente folldøler?

I følge nettleksikonet Wikipedia fines det fire berømte folldøler. Når kommer du inn på denne eksklusive lista?

Thomas Breen (f. 1972), stortingsrepresentant (Ap)

Petra Klausen (f. 1946), operasangerinne

Ronald Skarsæter (f. 1936), mangeårig programleder i NRK radio

Andreas Oldervik (f.1981 d.2008), musiker og operasanger

-Lista er feil! To av disse fire på lista di er oppdikta personer som en eller annen luring har lagt inn for å øke kjendisnivået i hjemkommunen min.

Verdensberømt i Midt-Norge

Din ektefelle Siri er verdensberømt i Midt-Norge, blant annet som jazzsangerinne. I et intervju med fruen, «Klar Hønsehjerne» i UkeAdressa for noen uker siden, sier hun om deg: Torfinn har lært meg å hoppe i det. Vi møttes i forbindelse med et veldedig arrangement for Streetlight høsten 2007. Han var konfransier – jeg var kunstnerisk leder. I organiseringen ble det mange mailer og etter hvert chatting og date. Vi havnet på nachspiel etter en konsert på UKA. På det andre nachspielet ble det kyssing. Han ble med hjem og flyttet inn. To måneder etter første møtet, var jeg gravid.

-Ja det stemmer sånn omtrent. Det gikk utrolig fort fra holde-i-hånda stadiet til graviditet, ja så fort at jeg ikke trodde det var mulig. Men det er lettere enn du tror, og jeg var minst like verpesjuk som hun var. Full klaff fra første forsøk.

Når vi først er inne på gamle dager, det fortelles om at du hadde en periode som sparkesyklist i alt for liten shorts?

-Noen vil nok hevde dette er en all time low i min karriere, men jeg elsket den tiden. Det er utrolig tilfredsstillende å sparke rundt med en eller begge testiklene ute i det fri. Anbefales. Men bruk solide sko, og ikke plastikk slipperser som jeg gjorde. Det kan være skadelig.

Med jazz-Siri, Sivert og Eldrid holder du hus på Svartlamoen. Har du blitt en liten raddis fra landsbygda?

-Jeg bor på Lamoen, men på feil side av jernbanelinja til Svartlamoen selv om jeg vanker i de kretser så ofte jeg kan. Spiller ofte på Lobbyen på andre siden av lina med gjengen i «Thousend Island» der vi er som et husband å regne. Men raddis? Hva er egentlig det?

Typisk Lønsjprat

En viktig del av Torfinns jobb i julestria var å veileder folk via Lønsj i sine gavekjøp. I slutten av november dro derfor produsent Torfinn Borkhus i Lønsj opp til Utslagsnes for å filme julegavetipsene. Det satte Ståle stor pris på. Figuren Ståle Utslagsnes dukker ofte opp i programmet Lønsj i NRK P1, og i år har han bestemt seg for å hjelpe folk med gode julegavetips.

– Jeg er veldig kreativ, så hvis du bestiller fra meg blir det kreative gaver automatisk. Noen gir slips i gave, men de fleste vil vel heller ha en GPS-merket skarv for eksempel, for det er jo litt mer opplevelse enn bare et slips. Da kan man se hvor skarven er hele tida, mens et slips kan man bare ha på. Ståle Utslagsnes driver firmaet Utslagsnes Transport & Skarv (UTS), og han legger ikke skjul på hvorfor han ønsker å gi folk julegavetips. – Det er jo veldig mye penger i det, eller, nei.. Jeg er jo gründer, så jeg har mye stående som jeg har laget, og da er det veldig lurt at folk kan gi det i gaver. Folk kjøper jo veldig mye rart når det er jul. Det er jo for å få skuta til å gå rundt, jeg driver jo et firma. – Det er jo en reklamemulighet for UTS. Nei forresten, det er jo ikke lov med reklame i NRK. Men dette er ikke reklame, det er mer informasjon! Jeg forteller om ting, og så får folk vite om det.

Alle hverdager frem til jul får du nye gavetips fra Ståle Utslagsnes.

– Det er ikke gammelt skrot, men ordentlig produkter som er resirkulert, lover han. Ståle Utslagsnes kan friste med gaver som passer perfekt til alle i familien, blant annet skarvehjelm, grizzlybeverdress og elgtrafikksikrer. – Jeg kommer til å ha bredt utvalg av ting fremover. Unger liker ikke å få de samme tingene til jul som de voksne, så da kan man bestille spesielt for unger, eller kvinner, eller gamle folk. Ståle Utslagsnes driver også med transport, så han lover at alle gavene skal komme frem i god tid før jul. – Å, jaja! Jeg kjører og leverer, over hele landet. Så det er bare å ringe og bestille!

PS: UTS (Utslagsnes Transport og Skarv) er en klassiker i Lønsj. Daglig ringer programleder Nilson opp en uforberedt person ( men som lang tid i forveien har meldt seg på ) og dersom personen svarer «Utslagsnes Transport og Skarv vær så god», vinner han eller hun ei skarlue i svart eller kamo, alt etter eget ønske)

Uteglemt stoff

Det vi imidlertid ikke kom inn på i intervjuet var ?

Mopedkjøring? Når den gikk, ja så gikk den fort!

Sommerjobb, å sette opp skigarder for hyttekakser som hadde råd til det.

Bruk av konas klær? Jeg blir alltid sur når jeg har gått inn hennes klær, og hun plutselig vil ha de tilbake.

Før i tiden? Hamar både med SFO og i barnehage og høgskolen på Gjøvik med multimedia og dataprogrammering.