Løp med tette luftveier

FRI FART: Maren Hansen-Møllerud Hauen har fått mer åpne luftveier, og gleder seg til junior-NM i friidrett.

FRI FART: Maren Hansen-Møllerud Hauen har fått mer åpne luftveier, og gleder seg til junior-NM i friidrett.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Da Maren Hansen-Møllerud Hauen løp konkurranser i fjor ble hun blå i ansiktet. Nå har hun funnet ut av problemet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I fjor markerte Maren Hansen-Møllerud Hauen seg som en av de beste løperne i 14-årsklassen i Norge, både i sprint og langdistanse. Dette gjorde hun med fullstendig tette bihuler. I år skal hun fjerne bremsene.

I fjor gjorde Maren seg bemerket i norsk friidrett. Under NCC-lekene, som er et av de største konkurransene for ungdom under 15 år, vant hun både 60-meter og 1500-meter. Fra statistikkene til Norges Friidrettsforbund kan vi se at Maren både var blant landets hurtigste og mest utholdende jenter i 2011.

En slik kombinasjon av hurtighet og utholdenhet er det få løpere som besitter.

- Min trener, Bo Berndtsson, mener at jeg på sikt vil gjøre det best på mellomdistanse. Da vil hurtigheten min gi meg et viktig overtak på slutten av hvert løp, forteller Maren.

Tette bihuler

Bakgrunnen for fjorårets resultater er imidlertid minst like oppsiktsvekkende. Maren har i flere år slitt med tett luftveier.

- Plutselig blir det kjempevanskelig å dra inn luft. Jeg har følt at jeg har holdt på å besvime. I følge pappa har ansiktet mitt nesten blitt blått!

Slik beskriver Maren følelsen hun fikk under noen av fjorårets konkurranser.

- Men jeg er alt for sta til å stoppe opp, legger hun raskt til.

Polypper i nesa

Maren og familien hennes ønsket naturligvis at hun skulle bli kvitt pusteproblemene sine. De oppsøkte derfor en øre-nese-hals-klinikk i Oslo i vår.

Legene trodde at jeg slet med det de kaller Vocal Core Disfuntion (VCD), som betyr at stemmebåndene klapper sammen ved fysisk anstrengesle.

For å undersøke dette var legene nødt til å sende et lite kamera gjennom bihulene mine. Da oppdaget de plutselig at jeg hadde polypper i nesa. Når legene ikke klarte å sende det lille kameraet gjennom bihulene forstod de raskt at disse var fullstendig blokkert.

Maren gjennomgikk en operasjon av bihulene tidlig i sommer, og polyppene er nå fjernet. Hun er tilbake i full trening, og føler at formen er allerede er minst like god som før operasjonen.

- Likevel føler jeg ikke at lufveiene i nesa er helt åpne. Til høsten skal vi undersøke om jeg har VCD. Vi har allerede fått konstatert av jeg ikke sliter med anstrengelsesastma, forteller Maren.

Junior-NM

Til helga arrangeres det junior-NM i friidrett i Sigdal. Her vil Maren løpe både 200-meter og 800-meter. Som femtenåring er det utfordrende å konkurrere mot fire år eldre løpere. Marens klare mål for helgen er derfor å perse.

- Men når jeg løper Ungdomsmesterskapet senere i høst satser jeg på å nå pallen, sier Maren.

Med hennes unike kombinasjon av hurtighet og utholdenhet skulle dette være oppnåelig. Marens polypper står i hvert fall ikke lenger i veien.

Artikkeltags