Gå til sidens hovedinnhold

Magisk munnspill

Artikkelen er over 8 år gammel

Sigmund Groven og Tore Reppe trollbandt ei bortimot full Haltdalen kirke fredag kveld. Bygdaliv kunne knapt fått en bedre åpning.

HOLTÅLEN: Under åpningskonserten for Bygdaliv hadde ikke arrangørene værgudene med seg, men det gjorde ingenting. Inne i kirken hadde flust av forventningsfulle tilhørere møtt opp for å få med seg Tore Reppe og hans tidligere læremester og munnspillvirtous, Sigmund Groven.

Folketoner fra Frak

Det var Tore Reppe med trioen Frak fra Alvdal som fikk æren av å åpne kirkekonserten. Sammen med nordøsterdølene Erland Horten og Olav Kjernmoen, satte de publikum i stemning fra første stund. Den musikalske ferden inneholdt blant annet en fin folketone fra Jämtland, bånsull fra Alvdal og en svingende versjon av salmen «Det er nu tid at våken». Likevel var nok høydepunktet da Reppe tok fram munnspillet og framførte «Reodors ballade» kjent fra Flåklypa.

Munnspill i verdensklasse

Så var det Sigmund Groven sin tur. Store øyne lyste opp i kirken da telemarkingen entret scenen. Det er ikke hver dag man har en nasjonal munnspillvirtous på besøk. Pianist Ivar Anton Waagaard var også med. Groven benyttet først anledningen til å skryte av sin tidligere elev, Reppe.

– Han har blitt en veldig dyktig musiker, sa Groven. Reppe ble med på to låter, før han forlot scenen.

– Litt mer sol i neste sang, enn det er utenfor kirken, sa Groven før han fortsatte med den selvkomponerte låta «Nordisk Natt».

Etter en litt roligere melodi, ble det igjen fart i salen. Munnspillet spyttet ut toner av kjenningsmelodien til TV-programmet Norge Rundt. «Norsk dans nr. 2» av Edvard Grieg. En annen godbit var melodien av den irske folkesangen «Down by the Salley Gardens». For oss kjent som «Gje meg handa di, ven». Og når vi trodde det ikke kunne bli vakrere, dro telemarkingen fram tonene til diktet «Vårsøg». Det ble magisk stemning i kirken. Groven snakket også varmt om en av vår tids mest folkekjære kulturpersonligheten, Erik Bye. De var nære venner og skrev musikk sammen. Helt på tampen leste han et dikt Bye har skrevet, og spilte så melodien til diktet.

Minnestensavduking

Etter trampeklapp fra publikum forlot Groven og Waagaard scenen. Det var så klart for avduking av minnesten etter sokneprest og Milorg-leder Amund Nøkleby Bendzen. Prost i Gauldal, Øystein Flø, holdt en kort tale. Det gjorde også sønn av motstandskjemperen, Eyolf Bentzen. Ferden gikk så videre til Gammelgården der det ble hageselskap med god mat og drikke. Heldigvis med en reserveplan grunnet været, og serveringen ble holdt innendørs.

Kommentarer til denne saken