Mahnaz fra Teheran lærer folk å kle kulden ute

- Minus 30 - ja, det er passe temperatur for å lansere konsptet mitt om riktig bekledning, smiler Maznah Moayeri

- Minus 30 - ja, det er passe temperatur for å lansere konsptet mitt om riktig bekledning, smiler Maznah Moayeri Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det som er selvfølgelige vinterklær for innfødte nordmenn, er ikke like selvfølgelig for dem som har flyttet hit fra andre land.

DEL

Det er denne erkjennelsen som har fått Mahnaz Moayeri til å starte sitt eget rådgivningsfirma «Riktig klær til riktig vær». Målgruppa er de aller minste, de som går i barnehagen.

- Været, og spesielt kulden, er faktisk en av de store utfordringene ved å komme til Norge. Kulden er ikke bare et stressmoment, den oppleves også som farlig. Jeg har derfor laget en praktisk informasjonspakke til bruk i barnehagene, forteller Maznah, opprinnelig fra Iran, men som har bodd på Tynset de siste 20 årene. Til vanlig er hun å finne som lærer ved Tynset ungdomsskole.

Fra Teheran til Tynset

- Jeg kommer fra Teheran. Der var min «personlige rekord» i kulde to minusgrader. Etter at jeg kom hit, er denne rekorden flyttet til minus 46 grader! Så du kan godt si at Tynset er en utmerket base for den produktideen jeg har utviklet.

- Du må nesten forklare hvorfor det er nødvendig med en egen informasjonspakke for å kle seg riktig.

- Jeg vil si at klær er et utfordrende område for både voksne og unger. Og aller vanskeligst er det for de aller minste, de som ikke verbalt kan kommunisere sine behov på samme måte som større barn og voksne. Min veileder beskriver enkelt hvilke klær som er nødvendig om det er 30 grader ute. Dette er også noe som er ganske spesielt for Norge, at en unasett vær og kulde skal være ute, sier rådgiveren.

På mange språk

Forretningsideen er å selge pakker til barnehagene. Barnehagene kan deretter fritt bruke materiellet - som består av både tekstark og bilder - til kopiering og utdeling til foreldre i målgruppa. Til nå har hun produsert pakker på norsk, somalisk, farsi, polsk og litauisk.

- Men jeg ordner andre språk etter behov. Jeg har et stort nettverk som kan hjelpe til med å oversette til en lang rekke språk. Så langt har jeg levert pakker til barnehager i Tynset og noen andre steder i Hedmark. På sikt håper jeg å kunne levere over det meste av landet. Og prisen burde ikke skremme noen: En komplett pakke koster bare 1.000 kroner, og da står brukerne fritt til å bruke den som de vil, forteller hun.

Materiellet er bilderikt, og med navn på de enkelte klesplaggene både på norsk og et annet språk.

- Samtidig som det er instruktivt og veldig praktisk rettet, ligger det også noe språktrening i å bruke denne pakken, mener Moayeri.

- Men inneholder materiellet ditt bare hvilke klær som basser til det og det været, eller er det noe mer?

- Jeg går også inn på hvordan klær skal behandles og vaskes. Det er ikke alle som vet hvordan man tar vare på ulltøyet, for eksempel. Og akkurat slikt er greit å vite nå som temperaturen begynner å bli ordentlig vinterlig!

Artikkeltags