- Mye tyder på omkamp!

BOMBE: Ordfører Bersvend Salbu er svært forbannet over den blå-blå regjeringa som har kuttet 80 millioner kroner til arkiv på Tynset i 2014-budsjettet. Eltron-leder Arnfinn Frengstad forundret over at ei regjering kan gjøre noe sånt. Her er de fotografert på tomta der arkivet er planlagt.(Foto: Erland Vingelsgård)

BOMBE: Ordfører Bersvend Salbu er svært forbannet over den blå-blå regjeringa som har kuttet 80 millioner kroner til arkiv på Tynset i 2014-budsjettet. Eltron-leder Arnfinn Frengstad forundret over at ei regjering kan gjøre noe sånt. Her er de fotografert på tomta der arkivet er planlagt.(Foto: Erland Vingelsgård)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tynset-ordfører Bersvend Salbu mener mye tyder på at det nå er satt i gang en omkamp for å hindre at Tynset får arkivbygget. Nå mobiliserer han maksimalt for å få regjeringa til å snu.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Salbu er i harnisk over at Høyre og Frp kutter oppstartsbevilgningen til arkivbygget. Den rød-grønne regjeringa hadde lagt inn 75 millioner kroner til oppstart i 2014 og prosjektet er beregnet til rundt 800 millioner kroner.

Fredag ettermiddag inviterte vi til et lite møte mellom Salbu og en av de mange næringslivslederne i Tynset som forventer betydelige avtaler med entreprenøren Hent i forbindelse med byggingen av arkivet. Arnfinn Frengstad er daglig leder i Eltron, som er en del av Vintervoll-konsernet på Oppdal.

- Utrolig

Arnfinn Frengstad stiller seg helt uforståelig til at dette er mulig når vedtakene er gjort og når prosjektet har kommet så langt.

- Et samfunn skal ikke være slik at ei ny regjering kan saldere på denne måten. Kan det være så enkelt? Det undergraver hele demokratiet, mener Frengstad.

- Hva betyr dette for Eltron?

- I første omgang at vi kanskje ikke får være med på et av de største prosjektene i distriktet noen gang. Vi skal greie å finne oppgaver til våre ansatte, men det betyr noe for hele Nord-Østerdalen. Her er det mye på gang, for eksempel med boligbygging, som er framtidsretta. Jeg er såpass optimistisk at jeg trur at verden ikke er sånn som det kan synes med forslaget til nytt statsbudsjett, sier Arnfinn Frengstad.

Andre ledere av selskap som forventer arbeid med arkivbygget er også forundret over det som kom fram i regjeringas nye forslag til budsjett.

- Lukter omkamp

Tynset-ordføreren er ikke bare skuffet, men oppriktig forbannet over det Høyre og Fremskrittspartiet foreslår. Han setter nå sin lit til Venstre og Kristelig Folkeparti.

- Her lukter det omkamp. Flere og flere signaler går i den retningen. Faktum er at prosessen med arkivbygging på Tynset nådde sin første milepæl i 2009 da regjeringa bestemte at Norsk Helsearkiv skulle legges til Tynset. I 2010 ble det så vedtatt å gjennomføre en såkalt KS1, en mindre konsekvensutredning. Så i 2011 ble det bestemt at sentraldepotet for norske arkiver også skulle ligge på Tynset. I 2012 bestemte Statsbygg at de skulle både bygge og drifte arkivet på Tynset. Statsbygg gikk inn en samspillavtale med HENT for å prosjektere det hele. 1. september fikk departementet forprosjektet og det ble igangsatt en såkalt KS2, en konsekvensutredning som skal være ferdig ved årsskiftet, sier Bersvend Salbu.

«Eventuell oppstart»

- På hvilke grunnlag kan du hevde at dette er en omkamp, og ikke «bare» en forskyvning i forhold til det den rødgrønne regjeringa la opp til?

- Jeg har allerede vist til de mange vedtakene som er gjort., og når det står «eventuell oppstart» er det grunn til å være bekymret. Kuttet av 5,8 millioner kroner til utdanning, mener jeg også viser samme retning. Dette er for det første småpenger, og for det andre en nødvendig utdanning for å få kvalifisert folk. Det eneste argumentet som skrives, er at det skal brukes mer tid til en såkalt KS2-prosess - kvalitetssikring. Denne prosessen er allerede i gang og skal være ferdig ved årsskiftet.

- Hektiske dager

- Her ligger det mange vedtak. Å kutte bevilgningen til prosjektet nå og si at det er for dårlig utredet er det ikke grunnlag for, konkluderer Bersvend Salbu. Han står nå foran hektiske dager med mange telefoner og møtevirksomhet. Tirsdag ettermiddag er det møte med blant annet Hedmarks stortingsrepresentanter i Oslo.

Støttespillerne i denne kampen er flere. Varaordfører Merete Myhre Moen (Sp), Morten Sandbakken (A) er klare for å være med til Oslo sammen med fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp)

Artikkeltags