Nå øser de opp sik

SØLV ER GULL: Lekker sølvblank sik fra Aursunden.

SØLV ER GULL: Lekker sølvblank sik fra Aursunden.

Artikkelen er over 4 år gammel

Bare de tre siste ukene har fiskerne på Aursunden tatt opp nesten sju tonn sik.

DEL

- Nå har det vært hektisk på fiskemottaket de siste tre ukene. I uke 34 ble det veid inn 1.808 kilo sik. I uke 35 ble det veid inn 2.318 kilo sik, i uke 36 kom det inn 2.800 kilo sik, melder Bjørn Sandnes i Rørosfisk AS.

Det er med andre ord tatt opp nesten sju tonn sik de siste to ukene.

- Dette svinger det av og siken lever farlig, melder Sandnes.

Han håper enda flere kan være med å fiske med garn på Aursunden.

- Vi ønsker alle velkommen til å være med å fiske litt ekstra før isen kommer å legger seg om cirka tre måneder. Det er godt vær og det er ensbetydende med gode fiskeforhold, sier Sandens.

Så langt i år har det blitt tatt opp 16.150 kilo sik på Aursunden. I fjor ble det totalt tatt opp over 30 tonn sik.

Over fem år skal det tas ut 125 tonn sik fra Aursunden gjennom et prosjekt styrt av Rørosfisk AS og Aursunden Fiskeforening. Dette er andre året i prosjektperioden.

Siken ble innført i Aursunden i 1913 med potensial om å være god matforsyning. Siken har tatt over nesten hele innsjøen slik at de naturlige fiskesortene som røye, aure, lake, abbor og harr har gått tilbake. Til tross for mye sik er aurebestanden likevel sterk i Aursunden. Røya er nesten fraværende.

Ved å fjerne mye av dagens sik håper de på å få flyttet auren fra strandsonen og ut i vannmassene. Da kan de gradvis endre kostholdet fra innsekter og bunndyr til for eksempel småsik og på den måten øke vekten.

Glommen og Laagens Brukseierforening (GLB) bidrar med økonomisk støtte til prosjektet om kultiverings-/tynningsfiske i Aursunden. Fiskeforeninga har søkt om et totalt tilskudd på 1.600.000 kroner over fem år.

I løpet av prosjektperiodens to første år vil storparten av fisken Rørosfisk tar inn gå til dyrefôr. En liten del går dog til foredling hos Stensaasen.

Den langsiktige planen er at siken fra Aursunden skal foredles på en god måte for handel i matbutikker.

Artikkeltags