For å få folk til å betale bomavgift, setter Fåset Fådal Grunneierlag nå opp tre autmoatiske bommer i distriktet.

– Her har de ikke muligheten til å passere uten at de betaler, sier leder for veiutvalget i Fåset Fådal Grunneierlag, Brynulf Strømsaas.

– Halvparten sniker

Strømsaas mener det var opptil halvparten av de forbipasserende som ikke betalte bomavgift ved de gamle bomveiene.

– Dette er fordelen med automatisk bom, her har ikke sjåførene noe valg. I tillegg blir det rettferdig for alle når hver og en betaler sin del, sier Strømsaas.

Han forteller at de startet prosessen om å få innvilget disse bommene for tre år siden, og at det blant 120 grunneiere til slutt ble flertall for automatisk bom.

Ingen kontanter

Ved de nye bommene kan ingen skylde på at de ikke har med seg småpenger. Strømaas forteller at de fra nå av kun kan benytte seg av bankkort når de skal betale.

– Det er ikke muligheter for å betale med kontanter eller via SMS, kun med bankkort, presiserer han.

Da forslaget om automatisk bom skulle stemmes over, forteller Strømsaas at noen av grunneierne var motstandere av forslaget.

– Noen argumenterte med at det ikke alltid var folk hadde med seg bankkortet når de kjørte, men det er som regel noe alle har. For grunneiere, skogeiere, og hytte- og setereiere vil de få tilsendt passeringskort som de kan bruke, informerer han.

Om andre skulle ønske passeringskort, er det fullt mulig for å få det kjøpt.

– Dette er en lettvint løsning både for oss og de som kjører. Nå slipper sjåførene å tenke på småpenger,sier han.

– En sikkerhet

Strømsaas forteller også at grunneierlaget tidligere har hatt problemer med tyveri i bomkassene.

– Vi har hatt innbrudd i disse kassene opptil fire ganger på et halvt år. Kassene blir som regel tømt hver eneste dag, så det har aldri vært store summer å hente, men nå slipper vi det problemet, sier han.

I tillegg mener lederen automatiske bommer er en sikkerhet for hytteeiere.

– Siden det nå betales med kort vil det bli registrert hvem som kjører her, og vi vil hver uke motta en utskrift som forteller oss hvem det er som har benyttet seg av veien. Det er en sikkerhet for alle som har hytter og setre i nærheten, siden heller ikke tyver vil kunne passere bommen uten å bli registrert, forteller Strømsaas.