Åpningsarrangementet fant sted på Strømbu Rasteplass, i strålende høstsol. – Som dere ser har jeg også fått med meg værgudene på laget i dette prosjektet, i tillegg til alle andre gode krefter, spøkte statsråden. Navarsete ankom Strømbuplassen standsmessig i en Ford 1948-modell, flankert av representanter fra Statens vegvesen og lokale krefter involvert i prosjektet.

Gynts rike

Assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig åpnet seansen, men ble brått stum av forundring da Peer Gynt kom fram og overtok publikums interesse. – Vi har visst ikke brukt samme arkitekt, konstaterte Gynt etter å ha sammenlignet betongbygget på Strømbu Rasteplass med sitt eget slott i Rondane. Og forsikret seg om at hvis Bjørvig traff på en knappestøper som spurte etter Peer, skulle Bjørvig be han møte ved neste nasjonale korsvei. For ordens skyld: Håkon Edvard Nesset fra Sollia befant seg bak denne skikkelsen som trollbandt publikum før han forsvant og overlot til Bjørvig å fortsette.

Viktig med turistveg

- Turistvegprosjektet er noe av det viktigste som har skjedd i turistnæringen de siste årene, sa Navarsete. – De framhever kombinasjonen mellom natur, arkitekter og turisme, og sikrer Norge som reisemål. Som igjen sikrer bosetting, sa Navarsete som også ytret at hvis hun ikke hadde vært så heldig å være samferdselsminister ville hun vært reiselivsminister. Hun er glad for alle priser og utmerkelser som byggverk i turistvegprosjektene har fått, og hun trekker i sær fra. Sohlbergplassen, om har blitt kåret til ett av de 12 viktigste byggverkene etter 2. verdenskrig.

Rondane

- Vi vestlendinger har lett for å tro at vi er de eneste som har fine fjell, smilte Navarsete og konstaterte da samtidig med at så ikke er tilfelle. Hun gikk på Storronden i fjor, og ble imponert over de flotte fjellene. Og onsdag hadde hun altså æren av å erklære Nasjonal Turistveg Rondane for endelig åpnet. De 10-årige tvillingene Ingri og Nora Langtjernet holdt folldalsbandene, som ble pent knyttet opp til applaus fra de frammøtte. Og i disse omgivelsene fant samferdselsministeren det naturlig å avslutte med – ja, helt riktig – første verset i A.O. Vinjes ”No ser eg atter slike fjell og dalar”.