Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonal Turistveg Rondane er åpnet

Artikkelen er over 13 år gammel

På onsdag ble Nasjonal Turistveg Rondane offisielt åpnet av samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Åpningsarrangementet fant sted på Strømbu Rasteplass, i strålende høstsol. – Som dere ser har jeg også fått med meg værgudene på laget i dette prosjektet, i tillegg til alle andre gode krefter, spøkte statsråden. Navarsete ankom Strømbuplassen standsmessig i en Ford 1948-modell, flankert av representanter fra Statens vegvesen og lokale krefter involvert i prosjektet.

Gynts rike

Assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig åpnet seansen, men ble brått stum av forundring da Peer Gynt kom fram og overtok publikums interesse. – Vi har visst ikke brukt samme arkitekt, konstaterte Gynt etter å ha sammenlignet betongbygget på Strømbu Rasteplass med sitt eget slott i Rondane. Og forsikret seg om at hvis Bjørvig traff på en knappestøper som spurte etter Peer, skulle Bjørvig be han møte ved neste nasjonale korsvei. For ordens skyld: Håkon Edvard Nesset fra Sollia befant seg bak denne skikkelsen som trollbandt publikum før han forsvant og overlot til Bjørvig å fortsette.

Viktig med turistveg

- Turistvegprosjektet er noe av det viktigste som har skjedd i turistnæringen de siste årene, sa Navarsete. – De framhever kombinasjonen mellom natur, arkitekter og turisme, og sikrer Norge som reisemål. Som igjen sikrer bosetting, sa Navarsete som også ytret at hvis hun ikke hadde vært så heldig å være samferdselsminister ville hun vært reiselivsminister. Hun er glad for alle priser og utmerkelser som byggverk i turistvegprosjektene har fått, og hun trekker i sær fra. Sohlbergplassen, om har blitt kåret til ett av de 12 viktigste byggverkene etter 2. verdenskrig.

Rondane

- Vi vestlendinger har lett for å tro at vi er de eneste som har fine fjell, smilte Navarsete og konstaterte da samtidig med at så ikke er tilfelle. Hun gikk på Storronden i fjor, og ble imponert over de flotte fjellene. Og onsdag hadde hun altså æren av å erklære Nasjonal Turistveg Rondane for endelig åpnet. De 10-årige tvillingene Ingri og Nora Langtjernet holdt folldalsbandene, som ble pent knyttet opp til applaus fra de frammøtte. Og i disse omgivelsene fant samferdselsministeren det naturlig å avslutte med – ja, helt riktig – første verset i A.O. Vinjes ”No ser eg atter slike fjell og dalar”.