Ni tonn sik kjørt til Trondheim

FULLASTET: Historisk dag på Engesvollen da ni tonn frossen sik fra Aursunden ble kjørt til Trondheim.

FULLASTET: Historisk dag på Engesvollen da ni tonn frossen sik fra Aursunden ble kjørt til Trondheim.

Artikkelen er over 5 år gammel

Bildet viser en trailer fullastet med frossen sik fra Aursunden. Lasten gikk til Trondheim.

DEL

Torsdag 12.september 2013 ble en historisk dag for Aursundsjøens fiskeforening og alle rettighetshavere til Aursunden.

9,3 tonn

Da ble den første trailer med frossen sik lastet opp og kjørt bort fra mottaksanlegget til Rørosfisk AS på Engesvollen ved Aursunden.

Totalt 9.260 kilo sik, 9,3 tonn med sik i en smell ble lastet opp og levert av til Midt-Norsk Fòr i Trondheim (pelsdyrfor).

- Lagrene på Engesvollen var smekkfulle så dette gjorde godt. Nå er vi klar for å ta imot nye tonn med sik resten av året, forteller Bjørn Sandnes i Rørosfisk.

21.900 kilo

Sist uke ble det også fisket godt i sjøen.Fire fiskere har vært aktive på sjøen og totalt veid inn 1.760 kilo med sik.

Det gjør av totalfangsten så langt i år er på 21.900 kilo med sik.

- Målet på 25.000 kilo sik i løpet av sesongen er innen rekkevidde. Vi har en lang sesong igjen, sier Sandnes.

Over fem år skal det tas ut 125 tonn sik fra Aursunden gjennom et prosjekt styrt av Rørosfisk AS og Aursunden Fiskeforening. Dette er første året i prosjektperioden.

Siken ble innført i Aursunden i 1913 med potensial om å være god matforsyning. Siken har tatt over nesten hele innsjøen slik at de naturlige fiskesortene som røye, aure, lake, abbor og harr har gått tilbake. Til tross for mye sik er aurebestanden likevel sterk i Aursunden. Røya er nesten fraværende.

Ved å fjerne mye av dagens sik håper de på å få flyttet auren fra strandsonen og ut i vannmassene. Da kan de gradvis endre kostholdet fra innsekter og bunndyr til for eksempel småsik og på den måten øke vekten.

Glommen og Laagens Brukseierforening (GLB) bidrar med økonomisk støtte til prosjektet om kultiverings-/tynningsfiske i Aursunden. Fiskeforeninga har søkt om et totalt tilskudd på 1.600.000 kroner over fem år.

Matfisk

I løpet av prosjektperiodens to første år vil storparten av fisken Rørosfisk tar inn gå til dyrefôr. En liten del går dog til foredling hos Stensaasen.

Den langsiktige planen er at siken fra Aursunden skal foredles på en god måte for handel i matbutikker.

Artikkeltags