En ny og pikant nabokrig i Fjellregionen er under oppseiling. Ved et underlig sammentreff har to nokså identiske nisseplaner blitt lansert de siste par juleukene.

På Røros er selskapet NisseGard på Røros AS dannet, med mål om å lage et nasjonalt nissemuseum og nissegård med opplevelsessenter ved Røros sentrum.

På Savalen i Tynset kommune etableres nå selskapet Julenissen Norge AS. Konseptet her dreier seg også om å bygge en nissegård og trolig en slags museumsdel som viser nissens historie i Norge.

Foreløpig leder Savalen i nissekappløpet.

Overrasket

- Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om planene på Røros. Dette visste vi ingenting om. Men vi har kommet såpass langt med vårt prosjekt at det er uaktuelt å stoppe nå, sier Per Morten Hektoen i Savalen Fjellhotell AS som sammen med Julenisselauget i Norge og trolig noen flere investorer går inn i det nye nisseselskapet.

- Fordelen for oss er at det er nissene selv som vil legge gården hit. I nisselauget ligger det mye kunnskap og erfaring. Vi ville ikke begynt med dette uten initiativet fra dem, understreker Hektoen.

Savalen Fjellhotell har i flere år hatt planer om å sette opp en fjellgård på Savalen. Parallelt har Julenisselauget, med sjefsnisse Bent Lønrusten i Rendalen i spissen, jobbet i ti år med å finne et egnet sted for en nissegård. For et år siden ble de to planene forent.

Første del ferdig til jul

Byggetrinn én - gården med østerdalsstue, stabbur og låve - skal være ferdig allerede til jul. På sikt skal nissegården inneholde både verksted, kjøkken, pakkeri og postkontor.

- Over bakken skal vi presentere det som er forankret i norsk tradisjon, det vil si blandingen av julemannen og fjøsnissen som er blitt den norske julenissen. Under bakkenivå skal vi bygge ut den litt mer kommersielle biten, altså verksted, ønskelister og gaver - den amerikanske tradisjonen, forteller Bent Lønrusten.

Han flytter etter hvert til Savalen for å bygge opp det han kaller det første anlegget i Norge som gir en helhetspakke på nissekonseptet.

- Målet vårt er å skape mer enn en plass hvor nissen bor, men et sted folk kan besøke hele året. Forhåpentligvis klarer vi å skape noen nye arbeidsplasser og noen ekstra overnattingsdøgn til hotellet også, sier han.

Riper i Unesco-lakken

Lønrusten har jobbet som julenisse i over 25 år, og har reist verden rundt og holdt foredrag om emnet. Han er skeptisk til rørosplanene:

- Jeg er jo litt inhabil, ettersom jeg driver som nisse selv. Men jeg reagerer på at Røros legger opp til å konkurrere med Rovaniemi. Vi må ikke glemme at der snakker vi om investeringer for mange hundre millioner kroner.

- Dessuten synes jeg Røros har så enormt mye å by på fra før, slik at et nissesenter kanskje blir å skjære litt i eget bein og påføre riper i Unesco-lakken. Det ville vært trist om den flotte martnasåpninga utviklet seg til å bli den reneste julenisseparaden, påpeker Lønrusten som er olderman i julenisselauget.

- Men jeg er ikke redd for konkurransen verken fra finner eller landsmenn. Bygger de et museum på Røros, må vi bare ta hensyn til det. Jeg har uansett alltid vært for samarbeid i stedet for motarbeid. Vi medlemmene i lauget har denne «sykdommen» fra fødselen av, vi er ingen bis-nisser, understreker Lønrusten.