Ny maskinteknologi gjenoppretter Hjerkinn

Styreleder i Brødrene Gjermundshaug Anlegg, Ole Gjermundshaug.

Styreleder i Brødrene Gjermundshaug Anlegg, Ole Gjermundshaug. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Aukrusts ånd leverer banebrytende maskinteknologi som tilbakestiller Hjerkinn skytefelt til naturlig tilstand.

DEL

Det smeller ikke lenger på Hjerkinn skytefelt. Det durer av førerløse maskiner. Og dem er det Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS som selv har ledet utviklingen av.

Se video av den fjernstyrte gravemaskina

- Vi lette faktisk i hele verden for å finne tak i teknologi som gjorde det mulig å arbeide presist med fjernstyrte gravemaskiner og dumpere. Men vi måtte hjem til Norge for å finne samarbeidspartnere som muliggjorde dette, sier Jan Inge Gjermundshaug i Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS.

SE BILDER FRA HJERKINN SKYTEFELT

Onsdag inviterte Forsvarsbygg til pressedag på Hjerkinn skytefelt. Hovedprosjektet for tilbakeføringen har fått navnet Hjerkinn PRO. Prosjektet er inne i fase 1. Det betyr fjerning av tunge anlegg og eksplosivrydding i hele skytefeltet. Brødrene Gjermundshaug skal fjerne 80.000 kubikkmeter masse fra områdene Haukberget 1 og 2, til Storranden. Det er forurenset løsmasse med mulige eksplosiver i som skal fjernes. Det krever førerløse maskiner.

Se video av den førerløse dumperen i sving her

Brødrene Gjermundshaug tok på seg oppgaven og har i løpet av sommeren utviklet banebrytende maskinteknologi. I en stålcontainer flere kilometer unna maskinene sitter maskinførerne. - Vi er jo fra samme bygd som Kjell Aukrust. Og i Il Tempo Gigante var det montert en smart boks. I våre maskiner er det nå mange slike bokser, sa Jan Inge Gjermundshaug i innledningen til pressedagen onsdag.

Se intervju med maskinfører Anders Gjermundshaug

Stortingsvedtaket fra 1999 sier at Hjerkinn skytefelt legges ned, som ledd i en omfattende plan for et utvidet vern av Dovrefjell. Den militære bruken av skytefektet ble redusert fra 2006, og avsluttet helt høsten 2008.

Artikkeltags