fjellregionen: - Vi sitter og ser på tallene akkurat nå, og vi er storfornøyd, sier eier av Alvdal Bok- og papirhandel, Irene Tronslien.

Og økningen siden 2013 har vært formidabel.

- Vi har en økning på 20 prosent fra julehandelen i fjor.

Det er fantastisk, kan hun fortelle. Ved siden av de gode tallene generelt setter hun litt ekstra pris på at bøker har vært spesielt populært denne julen.

- Det er ikke bare de lokale utgivelsene som har gått bra, men litteratur i seg selv har nok økt med mer enn 20 prosent også. Det gjør det ekstra hyggelig, forteller hun.

Ikke helt fornøyd

Rema 1000 Tynset kan melde om en liten økning fra fjorårets handel, men daglig leder Odd Amund Dølmo er ikke helt fornøyd.

- Jeg har ikke den fulle oversikten, men om du blir med på kontoret kan vi kikke på tallene, sier han da avisen treffer ham i butikken.

- Det jeg kan se sånn i farten er at vi har hatt en økning på to prosent i desember i år mot desember i 2013.

- Er du fornøyd?

- Nei, to prosent er litt for lavt så jeg er ikke helt fornøyd. Men det er små marginer og om det for eksempel er en fredag mindre fra et år til et annet vil spille inn. Omsetningen hele året har en oppgang på fire prosent fra 2013. Sier han.

- Når handler folk?

- Handelen kommer senere, og er mer kompakt, enn tidligere. Det er de ti siste dagene før jul julehandelen slår inn for fullt hos oss. Det jeg ser her er at vi den 22. desember var 4 000 kroner fra dagsrekorden vår, forteller han.

Godt fornøyd

Daglig leder i Coop Røros, Terje Danielsen, er godt fornøyd med julehandelen.

- Bare uka før jul ble det handlet for 8,8 millioner hos oss, sier han.

Coop Røros består av 19 butikker fordelt på Domus, bakeriet, Palma på Nilsenhjørnet, Prix, Byggmix og dagligvarebutikker i Glåmos og Brekken.

Treg start

Hos M. Bergets Eftf. på Tynset gikk skoene litt tregt i starten av desember.

- Vi hadde en treg start men det endte opp med å bli en bra julehandel her hos oss, forteller ekspeditør Solveig Bjerknes.

- Folk er litt sent ute, men det er jeg jo selv også før jul, smiler hun.

- Hvordan har den milde vinteren påvirket skoslaget?

- Vi har solgt en del vintersko selv om både høsten og forvinteren var mild så vi har kanskje ikke merket så mye av det, sier hun.

Jevn handel

Sport 1 Røros åpnet dørene tidligere i år, og har vært igjennom sin første julehandel.

- Vi har ikke noe å sammenligne oss med, men vi er veldig fornøyd med julehandelen, sier daglig leder Trond Morten Gløtheim.

Han forteller om en jevn handel i hele desember, men at rørosingene kanskje hadde gjort seg ferdig med handlingen i god tid til jul.

- Mitt inntrykk er at det mange av de lokale var ferdig kanskje uka før jul, og at det her hos oss var veldig mye turister den siste uka. I tillegg må jeg få nevne at vi hadde en veldig bra romjul, sier han.

- Hva var vinneren en butikkhylla?

- Ulvang-genser og ullundertøy. Folk er fornuftig og vet å kle seg, sier han til slutt.