Nytt tårn synlig på toppen onsdag

Nytt tårn på Hummelfjell synlig fra i dag.

Nytt tårn på Hummelfjell synlig fra i dag. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Hummelfjell er i forandring. Onsdag ble et nytt tårn på toppen av Gråhøgda anlagt.

Tårnet er en erstatning for det minste tårnet som står på den høyre siden av toppen på Gråhøgda. Tårnet har i mange år vært utstyrt med antenne. - Det er behov for å få antenna høyere opp, derfor anlegges det nye tårnet, sier Nils Berg fra entreprenørselskapet som er ansvarlig for utbyggingen.

Onsdag ble toppen av tårnet montert. - Glassfiberrunden på tårnet vil bli synlig for folk flest, mener Berg.

Landemerker fjernes

Det er mye som foregår i Hummelfjell denne høsten. Oppgradering av strømforsyninga til Forsvarets anlegg på toppen av Gråhøgda er i full gang. Ramlos Bulldozerbedrift jobber for tida med å grave ned strømkablene i bakken. Kablene i bakken skal erstatte mastene som i dag preger fjellsida opp mot toppen. Mastene strekker seg i dag over fire kilometer fra Nørdalen og opp til toppen av Gråhøgda. Det er bare mastene som står på snau-fjellet som skal fjernes. - Nedtaginga av mastene vil skje i løpet av høsten, sier byggeleder Per Magnar Kjos.

Bra for miljøet

Byggearbeidene innebærer ingen større endringer for anlegget på Os, men tiltaket er miljømessig bra og vil kunne føre til færre driftsproblemer for Forsvaret. Det tidligere bemannede NATO-anlegget sysselsatte på det meste 100 personer. Etter nedleggelsen har Forsvaret hatt sendeutstyr og mast stående der. Restene av taubaneanlegget med bygninger er det nå Telenor som har overtatt.

Historisk sus

Det svever et aldri så lite historisk sus over arbeidene i Hummelfjell.Det er nemlig 50 år siden radaranlegget på Gråhøgda ble bygd. Også den gangen var Ramlos Bulldozerbedrift involvert. Arbeidets Rett skrev dette om byggestarten for 50 år siden: -Bulldozere er noen riktige hardhauser til å ta seg fram i all slags terreng. Det skal temmelig mye til for at disse kolossene gir opp. Likevel tror vi at det er litt av en nyhet når vi kan fortelle at Ramlos bulldozer har kravlet seg helt opp på toppen av Gråhøgda i Hummelfjellet, nesten 1.600 meter over havet, der den er i full gang med å grave ut tomta til det store radaranlegget som nå skal bygges der oppe.

Artikkeltags