En kafé i særpregede lokaler på garden Bortistu Neby på Tynset åpner dørene onsdag. Fire tynsetkvinner står bak tilbudet.

– Vi er spent, sier Annette Bay, Hege Stubberud, Line Ryen Svee og Rønnaug Åkerman.

Onsdag

De åpner dørene i hovedhuset i Bortistu onsdag. Men allerede torsdag kveld hadde de en liten generalprøve, med slekt, venner og bekjente som kafégjester.

Skjønt, liten - det strømmet på med både store og små, og stuene i den gamle trøndelåna ble raskt fylt av barnelatter og løpende føtter, halvsovende fangbarn og mammaer, pappaer, besteforeldre og naboer til den gamle garden på Neby på vestsida av Glåma ved Tynset.

– Det var Bersvend!

– Hva er fellesnevneren for dere fire?

– Bersvend, egentlig, sier kvinnene, og refererer til Tynset-ordfører Bersvend Salbu, som tipset dem om hverandre. Hege og Anette er søstre, og driver julemarked sammen, mens Rønnaug og Line har vært kreative sammen i håndverksfellesskapet Fire hjerter.

Nå forenes kreativitet og glede over å møte mennesker - og onsdager og søndager holder de kafeen i Bortistu åpen.

Skjevt

På onsdager er det åpent også på kveldstid.

– Dere hadde lyst til å starte en kafé. Hvorfor ble det akkurat i Bortistu?

– Det er skjevt her, det er gammelt og det har sjel, smiler Rønnaug, og ser rundt seg i stue og kjøkken. Her er rosa vegger med malerier og Eyvind Holters kulltegninger på vegggene, doble, smårutete vinder med bomull mellom glassene, brede golvbord, peis på kjøkkenet og gras i hele tunet, bortsett fra der det nå er gruset opp en ny parkeringsplass. Interiøret er en salig miks av antikviteter og retro.

Vil du kjøpe stolen?

– I den ene stua gjør vi det sånn at gjestene kan kjøpe stolen hvis de liker den, eller koppen og tallerkenen, forklarer kvinnene.

Julemarked

Vel vitende om at de neppe blir millionærer av kafédrift på Neby, ser de fram til å ta i mot gjestene. Planer om arrangementer som tuskhandelsdager og julemarked har de, og forslag er de åpne for.

På skolefridagen

– Vi tror særlig damene vil falle for tilbudet vårt; mange er hjemme med skoleunger på fridagen onsdager. Så håper vi at barselgrupper triller innom, og pensjonister. På søndager er det mange som går tur forbi her, og vi håper de tar turen på kafé, sier initiativtakerne.