Ordføreren mener tiden er inne

BEFARING: NVE hadde torsdag den siste befaringen angående kraftutbygging på Tolga.

BEFARING: NVE hadde torsdag den siste befaringen angående kraftutbygging på Tolga. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Tolga kommune står trygt inne for sin vurdering om kraftutbygging, sier ordfører Ragnhild Aashaug etter torsdagens befaring med NVE.

DEL

- Det har ikke kommet fram noe nytt gjennom de siste høringsuttalelsene slik jeg ser det. Kommunen kan trygt stå inne for sin høringsuttalelse, mener ordfører Ragnhild Aashaug.

Kommunestyret var ikke i tvil da saken om kraftutbygging var oppe til behandling i fjor høst. Bortsett fra én stemme, var alle positive til utbygging.

Torsdag hadde NVE sin avsluttende befaring før søknaden om utbygging blir sendt Ole- og energidepartementet.

- Det var en veldig allright og grundig befaring hvor vi fikk se mulige damsted, utløp og deponiområder for alle utbyggingsalternativene, oppsummerer Aashaug.

Glåmas venner mener en kraftutbygging vil gjøre at Tolga kommune mister verdifulle naturopplevelser og miljølandskap. Bekymringen er spesielt stor for fisk og minstevannføringen. Her får Glåmas venner støtte fra Miljødirektoratet og Fylkesmannen.

Aashaug mener de negative sidene må ses opp mot samfunnsnytten.

- En utbygging vil alltid ha noen negative sider, men vi må se hva vi får igjen. Teknologien og lovverket har kommet så langt at jeg mener vi får akseptable løsninger. Situasjonen var en helt annen da det ble vurdert utbygging på 1970-tallet, sier Aashaug.

Hun er også fornøyd med at utbyggeren Opplandskraft er med på en prøveperiode for minstevannføring.

Styreleder i Glåmas venner, Jakob Trøan, mener de fikk lagt fram sine synspunkter og bekymringer under befaringen.

- Det var litt som forventet. Spesielt er det usikkerhet rundt de avbøtende tiltakene, mener Trøan.

Han mener Glåmas venner har bidratt sterkt til at de fleste av politikerne har stemt for alternativ 3B, som sparer Eidsfossen.

- Det tar vi som en liten seier og hadde neppe skjedd uten press, sier Jakob Trøan.

NVE håper å ha sin innstilling klar i løpet av vinteren. Deretter er det opp til Olje og energidepartementet, og senere Stortinget å avgjøre om det blir utbygging. Opplandskraft anslår en byggeperiode på tre år og har et mål om oppstart i 2017.

Artikkeltags