Priset for nyskapende fjøs

Etter ett år med bygging er det kun litt finish som gjenstår før fjøset er klart til innflytting.

Etter ett år med bygging er det kun litt finish som gjenstår før fjøset er klart til innflytting. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I dag mottar Fjellmjølk DA Bygdeutviklingsprisen.

DEL

- I år var juryjobben enkel. Dette er en tildeling det var full enstemmighet om, sier fagansvarlig i Innovasjon Norge, Håvard Bjørgen.

Det er andre gang denne prisen går til Vingelen. I 2007 var det Materialbanken som fikk den.

- Ingen tvil om at Vingelen er en innovativ bygd - med noen særdeles sterke motorer. Uten forkleinelse for noen, må Torfinn Røe trekeks fram i denne sammenheng, sier Bjørgen.

Mange nye løsninger

Samdriftsfjøset til Fjellmjøk DA utmerker seg på mange måter. Juryen har vektlagt at det finnes en rekke nyskapende elementer i konseptet.

- Vi kan begynne med estetikken. Vingelen er en spesiell bygd når det gjelder byggeskikk. Dette nye fjøset viderefører disse tradisjonene. Bygget er dessuten basert på kortreiste materialer, og har dessuten en helt ny og lokalt utviklet veggkonstruksjon med elementer i laft. At selve verdiskapningen har blitt igjen i bygda, er selvsagt også et stort pluss. Nå ser vi også at denne pilotkonstruksjonen blir «eksporert» til andre deler av landet.

Led-lys og aerogel

- Er det enda flere momenter dere har vektlagt?

- Ja, også led-lys, aerogel i stedet for tradisjonelle glassvinduer, og naturlig ventilasjon er selvfølgelige plussfaktorer. Det samme er oppvarmingsmåten - med energi fra Vingelen nærvarme, samt at spillvarmen fra nedkjølingen av melka, utnyttes. I sum skal alt dette resultere i både miljøgevinster og bedre inneklima.

Tidligere har Bygdeutviklingsprisen vært forebeholdt aktører innen landbruksbasert eller landbruksrelatert virkomhet. Etter endring av statuttene, kan den nå også gis til aktører innen det tradisjonelle landbruket.

Til landsfinale

Selve prisen er på 50.000 kroner - til fri bruk for mottakerne. Fjellmjølk DA går nå videre til den nasjonale konkurransen, hvor vinneren blir kåret den 24. november. Den nasjonale prisen er forøvrig på 200.000 kroner..

- Tør du mene noe om vinnersjansene for samdriftsbøndene i Vingelen i landssammenheng?

- Ett av kriteriene som kandidatene skal vurderes på, er lønnsom drift. Det er en kjennsgjerning at melkeproduksjon ikke scorer veldig høyt i økonomisk lønnsomhet. Dessuten har Hedmark vunnet den nasjonale konkurransen to år på rad. Likevel; med så mange nyskapende og interessante elementer som finnes i dette samdriftsprosjektet, så bør kvartetten absolutt være en outsider, mener Håvard Bjørgen i Innovasjon Norge.

Artikkeltags