Reiser ikke hjem fra Japan

JAPAN: Glåmosingen Eirik Mortensen (nummer to bak fra venstre) sammen med studiekamerater ved universitetet i byen Beppu på øya Kyushu, den sørligste av de fire store øyene som utgjør Japan. - Vi føler oss trygge i denne delen av landet, men det er viktig å holde seg oppdatert på utviklingen rundt kjernekraftverkene i Fukushima, skriver han i en e-post til Arbeidets Rett.

JAPAN: Glåmosingen Eirik Mortensen (nummer to bak fra venstre) sammen med studiekamerater ved universitetet i byen Beppu på øya Kyushu, den sørligste av de fire store øyene som utgjør Japan. - Vi føler oss trygge i denne delen av landet, men det er viktig å holde seg oppdatert på utviklingen rundt kjernekraftverkene i Fukushima, skriver han i en e-post til Arbeidets Rett. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Student fra Glåmos føler seg trygg.

DEL

Glåmosingen Eirik Mortensen har studert i Japan siden i september. Han har tiltro til lokale myndigheter, og forteller at han foreløpig er trygg i byen Beppu på øya Kyushu, den sydligste av de japanske øyene.

- Situasjonen med stigende radioaktivitet rundt kjernekraftverkene i Fukushima er alvorlig, men i følge japanske myndigheter er det under kontroll, og det skal ikke være overhengende fare for ytterligere lekkasjer, skriver Mortensen i en e-post til Arbeidets Rett.

Frarår Japan-turer

Han har fått med seg at det norske utenriksdepartementet fraråder alle å reise til og oppholde seg i Japan.

- Det høres ikke særlig lyst ut. Jeg har imidlertid ikke planer om noen umiddelbar hjemreise, jeg er langt unna de rammede områdene og er i ferd med å flytte inn i ny leilighet til kommende semesterstart. Vi følger sjølsagt med på nyheter og kunngjøringer fra lokale myndigheter, men slik forholdene er akkurat nå, føler vi at vi på alle måter er trygge i denne delen av landet, sier Mortensen.

Ferie

Han forteller i e-posten at flere medstudenter oppholdt seg på andre steder i landet da jordskjelvet og den påfølgende tsunamien rammet de nordlige delene av landet.

- Ustabile telefonlinjer og kommunikasjonsproblemer har gjort det vanskelig å få kontakt med områder lenger nord, og det har ikke lykkes administrasjonen ved universitetet jeg går på å komme i kontakt med alle studentene, sier han.

Spent

Far til Eirik, Rune Mortensen, innrømmer at han er spent, og snakker med Eirik daglig via skype.

- Han holder til 70 mil sør for Tokyo, og forteller oss at han ikke ser det som noe problem å fortsatt oppholde seg i Japan, sier Rune Mortensen.

Eirik studerer Business management ved universitetet, med vekt på språk og kultur.

- Nå har han hatt et par måneder ferie, og har vært blant annet i Nagasaki. Han hadde tenkt seg en tur til Tokyo på slutten av ferien, men den turen ble det ikke noe av etter katastrofen som rammet landet, sier Rune Mortensen.

Han forteller at Eirik har planer om å komme hjem en tur i august.

- Vi får følge med og ha daglig kontakt for å utveksle informasjon. Jeg har inntrykk av at vi som sitter på Glåmos kanskje får mer informasjon enn det Eirik får der han holder til. Han har ikke planer om å reise hjem foreløpig, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Rune Mortensen.

Artikkeltags