Salbu er ikke redd arkiv-rapport

Ordfører Bersvend Salbu hadde masse henvendelser fredag fra folk som var spente på arkiv-utredningen.

Ordfører Bersvend Salbu hadde masse henvendelser fredag fra folk som var spente på arkiv-utredningen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ordfører Bersvend Salbu (SV) mener at den såkalte KS2-rapporten alt i alt styrker prosjektet på Tynset for et helsearkiv og et sentralt arkivdepot.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Nå er det om å gjøre å holde tempoet oppe for prosjektet, konstaterer ordfører Salbu.

Holte Consulting har de tre-fire siste månedene analysert arkiv-prosjektet på Tynset. Fredag kveld ble den 70 sider lange rapporten frigitt etter at Kulturdepartementet fikk den fredag.

Endrede forutsetninger

For det første bygger rapporten på litt endrede forutsetning fra departementets side, nemlig at kostnadseffektive løsninger skal gå foran tidsaspektet,

- Men det er viktig å merke seg at departementet legger til grunn at arkivbygget med sentraldepot og Norsk Helsearkiv skal bygges på Tynset. Samme antall hyllemeter som tidligere forutsatt, henholdsvis 83.000 meter og 150.000 meter. Det forutsettes bygd i to byggetrinn. Dette er positivt, sier ordfører Salbu.

Til formannskapet

Fredag kveld sendte han ut sine vurderinger til formannskapsmedlemmene i Tynset.

Salbu viser også til at det anbefales å utarbeide skisseprosjekt for to nye scenarier, som er kalt to go tre.

- Det vil utløse et nytt forprosjekt for det som blir valgt, men mye er allerede gjennomført, og da vil det nødvendigvis ikke ta så lang tid, sier Salbu.

Må vurdere tomta

Det anbefales også en utredning om tomtens egnethet, da med tanke på å løse problematikken rundt driften av arkivet i en fase der man går i gang med byggetrinn to. Holte Consulting skriver også at det snarlig må tas kontakt med lokale bygningsmyndigheter for å få til justeringer i henhold til det som vil komme av endringer.

- Her er det nettopp poengtert at det bør gjøres raskt for å kunne ta hensyn til byggestart på et best mulig klimamessig tidspunkt, det vil si på etterjulsvinteren, sier Bersvend Salbu.

- Hold tempoet oppe

Ordføreren mener det nå er viktig å holde tempoet oppe.

- Derfor må departementet ta tak i rapporten med en gang, og omdisponere midler for å få gjennomført anbefalingene som er gitt. Dette bør skje før revidert statsbudsjett for å sikre Statsbygg mulighet til å gjøre det som anbefales. Bevilgninger må også komme i revidert statsbudsjett, både for videre prosjektering, og selvsagt for opprettelse av arkivstudium, mener Salbu.

Han mener at det skal være realistisk å få full byggestart i 2015.

- Alt i alt styrker dette vårt prosjekt, så nå er det bare for ansvarlige myndigheter å holde tempoet oppe, konkluderer Tynset-ordføreren.

Artikkeltags