Det har Ingvill Kaasin Montgomery gjort i disse dager.
Sammen med mann og barn har Ingvill Kaasin Montgomery bosatt seg i Portland, Oregon, i USA. Der har hun i samarbeid med en venninne fra Baskerland startet opp et busserull-prosjekt som de har kalt Hovden Formal Farm Wear.
For 150 år siden var busserullen det mest alminnelige arbeidsplagget i Norge, men kunne brukes i alle sammenhenger unntatt i kirka. Plagget er ikke et særnorsk fenomen; i de aller fleste europeiske land var plagg av busserulltypen brukt så langt tilbake som i middelalderen.
Tradisjonelt var plagget forbeholdt menn, noe Kaasin Montgomery vil prøve å rette på nå. I dag er ikke busserullen noe vanlig plagg å bruke. Sist den hadde et oppsving var på seksti og syttitallet da akademikere og studenter ikledde seg busserullen for å vise sin solidaritet med arbeidere og bønder.
Halvveis til målet
Ingvill Kaasin Montgomery sier at når kreative mennesker i USA skal finne kapital til et produkt, er det vanlig å bruke noe de kaller Crowdfunding.
- Du legger ut et prosjekt på nettet. Der må du legge ut et mål når det gjelder hvor mye du må samle inn før prosjektet kan starte. I vårt tilfelle er det 12.000 dollar, eller rundt 75.000 norske kroner. Folk som synes prosjektet virker bra støtter det ved å forhåndsbestille produktet, i vårt tilfelle busserull. På en uke har vi kommet halvveis til målet. Kampanjen slutter 8. august.
Systemet er slik at dersom prosjektet ikke får inn nok penger til oppstart, så blir heller ingen penger overført.
Kaasin Montgomery forteller at de fleste som har forhåndsbestilt skjortene er fra USA, men at de også har henvendelser fra England, Nederland, Australia og Norge.
Nettbutikk
Ingvill Kaasin Montgomery er i dag 32 år. Hun flyttet til USA i 2008, og har en datter. Hjembygda Vinglene besøker hun så ofte hun kan.
- Om noen måneder håper vi å være i gang med salget via nettbutikken på hjemmesidene våre. Busserullene vil bli laget for hånd, og vi har engasjert noen damer i det baskiske området i Spania til dette. Materialet er lin. Får vi inn alle pengene vi trenger, så starter vi produksjon her i USA også, men da er materialet ull.
Ingvill Kaasin Montgomery forteller at Erik, annen generasjons innvandrer fra Norge, eide en busserull, og at de lånte den for å finne ut hvordan plagget opprinnelig var sydd.
- Busserullen er utviklet i en tid hvor det var knapt med ressurser, og lite ble kastet. Derfor er hele plagget sydd sammen av firkantete tøystykker, opplyser Kaasin Montgomery.