Slik kan arkivet bli

SKISSE: Statsbygg prosjekterer et formidabelt bygg på Tynset.

SKISSE: Statsbygg prosjekterer et formidabelt bygg på Tynset. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Statsbygg har nå ferdig skisseprosjekt til nytt arkivbygg på Tynset. Prosjektet er konkretisert og tegnet, men det er politikerne som bestemmer hvor fort dette blir realisert.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Prosjektleder Ozren Lozo sier til Arbeidets Rett at Statsbygg vil levere kostnadsoverslag og de konkrete planene til Kulturdepartementet innen 1. september.

- Da er det opp til regjeringa å skaffe penger til prosjektet. Dersom det kommer penger på statsbudsjettet for 2014, kan vi starte bygginga til våren, sier Lozo.

To fotballbaner

Det er formidable planer som foreligger. Bygget skal ha et areal på 14.200 kvadratmeter over fem etasjer. Det skulle bli omtrent som to store fotballbaner med internasjonale mål...

- Vi har fått i oppgave å prosjektere et arkiv som har plass til 83.000 hyllemeter, det vil si 83 kilometer, forteller Ozren Lozo. Han mener det skal holde en del år.

Helsearkiv og sentraldepot

Tynset får altså to ulike arkiver. Først vedtok staten å bygge et helt nytt helsearkiv, som utgjør 33.000 hyllemeter. Et par år senere bestemte regjeringa at Tynset også skal få sentraldepotets magasiner. Det er fordi dagens statlige arkiver ikke har nok lagerplass. Og arkivet er langt mer enn bare hyller. Det skal romme både foto og spesialmateriale. Arkivet skal håndtere arkivmateriale og gi folk adgang til det arkiverte materialet, både fysisk og digitalt.

Framdrift

Skisseprosjektet ble ferdig for en måneds tid siden. 1. september skal forprosjektet overleveres Kulturdepartementet. Oppstart bygging er planlagt i 2014. Det er altså avhengig av bevilgninger over statsbudsjettet. Dersom bygginga starte 2014, vil anlegget stå ferdig i 2016. Det er antydet 70-80 arbeidsplasser når hele arkivet kommer i drift.

HENT skal bygge

Allerede i fjor sommer fikk entreprenørgiganten HENT kontrakten med totalentreprisen for prosjektet. HENT er nå i ferd med å sluttføre Nord-Østerdal videregående skole til mer enn 300 millioner kroner. Prosjektleder Lozo ønsker ikke å komme ut med noen pris for arkivet, men det blir nærmere 500 millioner kroner. Det er ut fra en kvadratmeterpris på 35.000 kroner.

Formål

Formålet med Norsk helsearkiv er å sikre en forsvarlig oppbevaring og tilgjengeliggjøring av eldre, bevaringsverdige pasientarkiv fra spesialisthelsetjenesten. Norsk helsearkiv vil være en stor satsing for å fremme medisinsk og helsefaglig forskning. Det vil også være nyttig for annen type forskning og andre dokumentasjonsformål.

Artikkeltags