Snur ryggen til Falkberget

BEFARING: Rådmann Jon Ola Kroken, ordfører Hans Vintervold, Signy Thorsvoll, Liv Hanne Tønset og Liv Marit Bekkos tar farvel med Gunhild Falkberget etter befaringen som formannskapet hadde i huset på Falkberget. Torsdag sa kommunestyret nei til å kjøpe bygningen til en pris på knappe to millioner kroner. 
 Arkivfoto: Tor Enget

BEFARING: Rådmann Jon Ola Kroken, ordfører Hans Vintervold, Signy Thorsvoll, Liv Hanne Tønset og Liv Marit Bekkos tar farvel med Gunhild Falkberget etter befaringen som formannskapet hadde i huset på Falkberget. Torsdag sa kommunestyret nei til å kjøpe bygningen til en pris på knappe to millioner kroner. Arkivfoto: Tor Enget

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med knappest mulig flertall sa Røros kommunestyre nei til å kjøpe Falkberget for nesten to millioner kroner.

DEL

Verditaksten på eiendommen er av megler satt til 2,3 millioner kroner, mens kommunen har forhandlet seg fram til en sum på 1.975.000 kroner.

Frank Norvik (H) var ikke i tvil om betydningen av Johan Falkbergets liv og diktning for Røros, men syntes det var satt en merkelig høy verditakst på eiendommen.

- 2,3 millioner kroner for et hus som står på Røros kommunes eiendom er mye. Jeg har vært i kontakt med to andre meglere som opererer i distriktet, og de synes også det er en snedig pris. I den økonomiske situasjonen Røros er i kan det synes merkelig å kjøpe en eiendom som egentlig er usalgbar, sa Norvik, som også var i tvil om kommunen kunne klare å tjene penger på huset.

Spesielt hus

Huset på Falkberget er det eneste som fortsatt er i privat eie av eiendommen etter forfatteren Johan Falkberget. Det ligger også en del testamentale heftelser på eiendommen, blant annet har kommunen rettigheter til dikterloftet i bygningen.

- Formannskapet var på befaring i bygningen, og ga administrasjonen ei ramme til forhandlingene med eier. Det var ikke veldig lett å komme fram til beløpet, og jeg vil karakterisere det som umulig å komme lavere, sa rådmann Jon Ola Kroken.

Ordfører Hans Vintervold var enig i at tidspunktet for salg var uheldig.

- Men det er nå vi har anledning til å sikre oss det siste huset på eiendommen. Hvis vi mener noe med å hedre Falkberget, kan vi ikke gi slipp på denne muligheten, sier Vintervold.

Alt for dyrt

Reidun Roland (Røroslista) syntes det var sterkt å høre at en må kjøpe hvis en mener noe med å hedre Johan Falkberget.

- Jeg tror heller Johan Falkberget ville snudd seg i grava hvis han fikk høre prisen som vi skal betale. Vi hedrer ham like mye med en lavere pris. Og hvordan skal huset kunne selges på det private markedet - nye eiere vil ikke eie én eneste centimeter utenfor trappa. Bare legg huset ut til salgs på det åpne markedet, sa Roland.

Nei til kjøp

Med 14 mot 13 stemmer vedtok dermed kommunestyret forslaget fra Hans Wendelbo om å si nei til kjøp.

- Jeg forholder meg til det som er skrevet om huset, med de manglene som er nevnt. Jeg er i stor tvil om kommunen kan klare å tjene penger på utleie. Skal vi låne to millioner for å sikre eiendommen - for så å pådra oss årlige utgifter til vedlikehold og drift? Må det på død og liv være det offentlige som eier bevaringsverdige eiendommer, spurte Wendelbo.

Einar Aasen (Ap) forsto argumentasjonen, men frykter at kommunen pådrar seg et omdømmeproblem hvis de lar denne sjansen gå fra seg.

Artikkeltags