Turlagsleder Johan Ragnar Eggen sier at det aldri har vært så mye styr rundt en tur som denne. Telefonen står ikke stille, verken helg eller ørk. Derfor synes han det er like greit å komme seg i flysetet og få begynt på selve turen.

En vesentlig årsak til Afrika-tur og Kilimanjaro er Erling Steigens to turer til topps. Spesielt ble det litt ekstra oppmerksomhet rundt den andre turen han og en kamerat hadde til Kilimanjaro.

Tore på sporet

– I 1978 var jeg og en kamerat på Kilimanjaro som en liten ferietur mens vi jobbet i Fredskorpset. Turen gikk veldig bra. Senere ble vi utsatt for sjukdom begge to. Min kamerat fikk hjerneblødning, men trente seg opp igjen. Sjøl brøt jeg av ryggen, men kom meg til hektene. Det var bakgrunnen for at Tor Strømøy tok oss med i programmet «Tore på sporet» tilbake til Kilimanjaro 20 år etterpå. Vi kom oss på toppen begge to. Det var virkelig stort, sier Erling Steigen. Han er altså veteranen i den store gruppa med utgangspunkt i Alvdal turforening.

Østerdøler med flere

Det var etter en prat mellom Eggen og Steigen at tanken om en stortur for turforeninga ble gjort om til virkelighet. Et informasjonsmøte på Taverna fikk svært stor respons og ikke bare blant medlemmer i Alvdal turforening. Av de rundt 40 deltakerne er det rundt ti fra Alvdal. Flere utflytta alvdøler står på deltakerlista, og ellers kommer folk fra Trøndelag til Kristiansand og Bergen.

12 dagers tur

Etter et par dager med akklimatisering og safari på rundt 2000 meter over havet, setter fjellklatrerne kursen for Kilimanjaro. Det er en fem dagers fjelltur, og toppen bestiges tidlig om morgenen den fjerde dagen etter lang natts klatring i tynn luft. Normalt er det klarvær og flott soloppgang i vente.

– Det skal mye til at alle greier å nå toppen fordi mange ikke klarer å gå i den tynne lufta. Det behøver ikke ha noe med god eller dårlig form å gjøre. Svært godt trente folk har måttet melde pass. Faktisk er det kvinner i godt moden alder som greier seg best, sier Erling Steigen.

Lite prestisje

Ifølge Johan Ragnar Eggen er det lite prestisje knyttet til det å komme til topps. – Jeg har all mulig respekt for naturen og dersom kroppen ikke tåler oppstigningen, er det bare å ta det til etterretning, sier Eggen.

Erling Steigen legger stor vekt på å ta det nok med ro. Farten skal være lav. – Dårlig vær og slike ting kan også virke inn på hvor mange som kommer til topps, sier Erling Steigen.

Solan i sekken

Erling Steigen og Johan Ragnar Eggen har tatt med seg en liten utgave av Solan Gundersen.

– Vi trenger Solans pågangsmot og ingen har hittil tatt med seg Kjell Aukrusts friske kamerat så høyt over havet, sier Steigen og Eggen. Kilimanjaro blir en skikkelig opplevelse til og med for Solan Gundersen som har klar sikt mot Trontoppen på 1667 meter over havet.