Gå til sidens hovedinnhold

Sparker i gang ny SUM-messe

Artikkelen er over 8 år gammel

SUM-messa fyller ti år, og i januar fylles begge idrettshallene på Tynset av aktivitet og gründerånd.

SUM-messa favner hele Fjellregionen, og finner sted i Holmenhallen og Tynsethallen 30. januar.

– Det er første gang vi fyller begge hallene, forteller Runa Finborud, som jobber med messa for Regionrådet. Regionrådet arrangerer messa i samarbeid med Ungt entreprenørskap i Hedmark. Hedmark fylkeskommune er medarrangør.

Hun forteller at i fjor deltok 44 elevbedrifter fra ungdomstrinnet, og ti ungdomsbedrifter fra videregående skole, i tillegg til lokalt næringsliv. 2.000 besøkende kom på messa på Røros.

Kristin Aas-Berntsen jobber i Ungt entreprenørskap, og er prosjektleder for SUM-messa. Både hun og Finborud håper at det kommer deltakere fra Holtålen i nord til Rendalen i sør.

– Påmeldingen ligger ute nå, forklarer Aas-Berntsen. Hun er opptatt av å nå ut til hele bredden av regionens næringsliv, og sier at hvis det er noen som ikke har fått invitasjon, må de gjerne ta kontakt med henne.

Invitasjoner har gått til alle regionens ungdomsskoler og videregående skoler, til politikere, næringsliv, det offentlige og lag og foreninger.

- Viktig motivasjon

– SUM er en viktig motivasjon for elevene, sier Finborud.

– Dessuten er det et konkurranse-element her. Det skal deles ut 26 priser, og fra SUM kan ferden gå videre både til fylkesmesterskap, NM og EM, supplerer Aas-Berntsen.

Hun karakteriserer SUM-messa som en viktig møteplass.

– Dette er et sted for morgensdagens gründere. Elev- og ungdomsbedriftene har både ledere, økonomisjefer og andre stillinger. Her kan næringslivet møte framtidige ansatte og lærlinger, sier hun.

Læringsarena

Runa Finborud sier at SUM-messa i januar har to hovedfokus, Det ene er at den skal være en læringsarena for flere enn akkurat de elevene som har jobbet i egne bedrifter.

Det andre er at messa blir organisert bransjevis, slik at elever og lokalebedrifter blir plassert sammen, for å skape dialog.

– Det blir ei aktiv messe, og i tillegg til skoleelevene, bør også foreldre og andre interesserte ta seg en tur, mener Finborud og Aas-Berntsen.

For de voksne blir det lunsjmøte på Tynset ungdomsskole, og denne gangen er det Dag Jørund Lønning fra Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling som er foredragsholder. Han er rektor ved HLB, og har spesialkompetanse på nyskaping som fenomen.

Nord-Østerdal kraftlag er SUMs generalsponsor. Både NØK og Røros e-verk har vært med i flere år. I løpet av januar blir det gründercamp der elever fra regionens tre videregående skoler blir utfordret av NØK til å løse en problemstilling. Resultatet blir presentert på messa.