Gå til sidens hovedinnhold

Tjuvstarter TV- aksjon med møte

Artikkelen er over 8 år gammel

Årets TV-aksjon er søndag 20. oktober. På Røros tjuvstarter aksjonen i dag med et åpent informasjonsmøte.

Røros: Det er Nasjonalforeningen for folkehelsen som har fått tildelt årets aksjon, der pengene går til forsking på demens. På Røros er Røros og Omegn demensforening engasjert i aksjonen, og inviterer til åpent møte på Eldresenteret i morgen.

– Vi har vært så heldig å få Marit Kvello, som forsker på yngre demente, til å informere. I tillegg blir det gitt informasjon om sjølve TV-aksjonen - og det blir underholdning og servering, forteller Målfrid Kvarteig, som er leder i den lokale demensforeninga.

Ikke lenger tabu

Hun forteller at demens ikke lenger er et tabubelagt tema som det ikke skal snakkes om.

– Det snakkes mer og skrives mer, og flere er åpen på demenstilfeller i familien. Vi vet at antallet som rammes av sjukdommen blir større og større år for år - og at det er flere yngre som får demens. I dag har nesten alle et forhold til sykdommen, enten gjennom noen i familien som er rammet, eller kjenner noen som er dement, sier Kvarteig.

Ungdommen bidrar

Ungdomsrådet i Røros vil også være med, og skal ha sitt eget arrangement i Ungdommens Hus lørdag 19. oktober.

– Der inviterer vi til underholdning, auksjon, kaffe og vafler, og pengene gir vi til TV-aksjonen, forteller Sigrid T. Grind og Sarah Marie Løkken - to av åtte medlemmer i ungdomsrådet.

Auksjonsgjenstandene er tegninger fra ungdommer, og de er spent på hva det kan innbringe.

– Så er vi i gang med å lage en film om demens, der vi vil få fram en del fakta, intervju med en lege og kanskje med pårørende. Vi vil også være med å gjøre en innsats, vise at de unge i Røros er samfunnsengasjert og at vi har et aktivt ungdomsråd, sier de.

Bedriftsstafett

Også i år skal bedriftene få spesiell invitasjon til å være med på TV-aksjonen.

– Vi prøvde i fjor som et forsøk, der vi hadde som mål å slå Tynset. Det klarte vi ikke! Vi ble banket langt ned i støvlene, forteller aksjonsleder i Røros, varaordfører Einar Aasen.

Han er bare mellomfornøyd med innsamlingsresultatene fra Røros - i fjor var det litt over 44 kroner per innbygger - midt på treet.

Aksjonen administreres fra Frivilligsentralen, og Berit K. Sevatdal berømmer lag, foreninger og privatpersoner som stiller som bøssebærere år etter år.

– Det går på ren rutine, sier hun, og oppfordrer folk til å ha kontanter klar.

– Bøssebærerne har ikke kortterminaler, sier hun.

Kommentarer til denne saken