Tøffe tak om kraftutbygging

Tolga kommune

Tolga kommune Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Planene om å bygge ut mer vannkraft i Glomma gjennom Tolga og Einunna i Folldal skaper stort engasjement.

DEL

Leder I dag skal kommunestyret i Tolga ta stilling til en framforhandlet avtale med Opplandskraft. Politikerne med ordfører og varaordfører i spissen mener de har fått en meget god avtale som kan bringe budsjettene i balanse i årene framover.

Samarbeidsrådet for Øvre Glomma og Glåmas venner mener at kommunen bare har fått smuler i forhold til de man var forespeilet. De mener kommuneadministrasjonen legger fram en tendensiøs og mangelfull saksframstilling til dagens møte og viser blant annet til at fylkesmannen nærmest har satt ned foten fordi fiskeressursene ikke er nok tatt hensyn til.

Folldal kommunestyre har på sin side vært delt i sitt syn på kraftutbygging i Einunndalen. Arbeiderpartiet har vært positiv til utbygging, mens Senterpartiet og SV har vært negativ. Ap mener økonomien er vesentlig, mens Sp og SV viser til de miljømessige aspektene. Og nå utfordrer selveste Olje- og energidepartementet politikerne på nytt etter en befaring i sommer. Der kom det fram flere positive uttalelser til utbygging, blant annet fra flere setereiere.

Folldal Ap krever en ny runde på saken. I tillegg har Kjell Brennodden som privatperson tatt et initiativ for å gjenoppta saken i sin fulle bredde. Han mobiliserer nå mange folldøler og responsen er betydelig. Ordfører Egil Eide åpner nå for å gi en tilleggsuttalelse på departementets utfordringer.

Det blir spennende å se hva departementet konkluderer med. Mye tyder på at Høyre og Frp vil ha mer vannkraft.

Mye tyder på at Høyre og Frp vil ha mer vannkraft.

Artikkeltags