– Det var en tidligere kollega som tipsa Riks-TV, så ble jeg kontakta. Jeg sto oppi reingjerdet og fikk ikke helt med meg hva de sa. Etterpå trodde jeg det var noen filmstudenter som skulle gjøre et prosjekt, og syns det var greit, sier nå nygifte Hilde Gaebpie Danielsen.

Mannen Hilde gifta seg med, Mattis Danielsen, syns også forespørselen fra Riks-TV var artig.

– Det ble jo en litt artig overraskelse for gjestene da reklamen ble vist på TV, og de syns det var gøy, sier Mattis.

Vielse på sørsamisk og norsk

Hilde og Mattis traff hverandre i 2006 på Riddu Riddu, en samisk kulturfestival i nord Troms. Den sør samiske kulturen, historien og språket, er viktig for begge to.

– Det er viktig å holde tradisjonene i hevd, og bringe de videre til kommende generasjoner, sier Mattis.

Da de begynte å planlegge bryllup, var det helt naturlig at det skulle være et bryllup med samiske tradisjoner. Det ble Røros kirke fordi Mattis er rørosing, og paret bor i kommunen. De tilhører Essand reinbeitedistrikt hvor Mattis har sin bakgrunn fra.

– I stedet for tradisjonell brudemarsj, joiket Lotta Kappfjell da vi gikk inn og ut av kirka, sier Hilde.

Brudeparet ble viet av den presten hele det sør samiske miljøet bruker, Bierna Bientie.

– Det var viktig for oss å få en prest som kjenner det sør samiske miljøet og språket, og han har fulgt oss i mange år, sier brudeparet.

Det var en stemningsfylt stund i kirken. Presten brukte både sørsamisk og norsk under vielsen, og Hilde og Mattis ga hverandre hvert sitt klare og tydelige JA.

Da de kom ut av kirka som rette ektefolk, gikk alle gjestene i brudefølge etter brudeparet som ble transportert med kjørerein. Først ned Kjerkgata, så opp Bergmannsgata før det var fotografering på Malmplassen.

Festen ble holdt i Glåmos Samfunnshus.

BH'n full av penger

Det er mange ulike bryllupstradisjoner, både ved norske og samiske bryllup.

– En tradisjon for Kappfjellslekta, som er min slekt, er at de i løpet av kvelden stikker penger i BH'n til bruden. Det er uhøflig å se hvor mye hver enkelt stikker til deg, og du får ikke se det før du kler av deg etter festen, ler Hilde.

En annen tradisjon, er at mannens familie gir bruden deres gapta, den tradisjonelle samedrakta, med familiens mønstre på.

– Jeg håper selvfølgelig at jeg får deres gapta nå som vi er gift, smiler Hilde.

Lagde mat til 200 gjester

Veldig mange tenker på et bryllup med par tusen gjester når de hører ordet samebryllup. Det er mer trenden i nord.

– Vi er en minoritet i minoriteten her i sør. Vi er ikke så mange, men vi er tett sammensveisa, også over landegrensa, sier Mattis.

Brudeparet ba rundt 250 gjester til feiringen sin, det kom rundt 200 gjester.

– Folk jeg snakker med her blir sjokkerte over antall gjester, men vi har samhørighet med mange, sier Hilde.

I den samiske kulturen har det vært vanlig å be alt av slektninger, hele reinbeitedistriktet og naboer. De som ble invitert, trengte ikke å forholde seg til en svarfrist. De kom om de kunne, og de kom når de kom.

– Vi kjenner tradisjonen, er du bedt kan du komme om det passer når dagen kommer, men vi valgte å ta kontakt med de som ikke hadde svart like før bryllupet. Dette for å kunne planlegge maten bedre så alle skulle få mat, smiler Hilde som er kokk i Nordsjøen til daglig.

Maten hadde Hilde laget selv, med god hjelp av faren Per Arild, som også er kokk.

– Vi sto og lagde mat i tre dager. Alt vi var hjemmelagd, smiler Hilde.

På menyen sto det ulike retter av reinkjøtt, selvfølgelig av dyr fra egen flokk. Det var ulike retter av hjort som faren til Hilde hadde skutt selv ute på Tustna på Nordmøre, der Hilde vokste opp, og det var ulike retter av laks.

Hjerteknuser på sørsamisk

Brudevalsen ble gjort til «Hjerteknuser» av Kaizers Orchesra. Den samiske gruppa Rolffa har oversatt deler av teksten til nordsamisk, og i bryllupet hadde brudeparet fått John Arne Langen og May Rita Kappfjell til å fremføre sangen på norsk og sørsamisk.

– Det var ikke lett å få til, men vi er veldig glade for at det gikk, smiler brudeparet.

I den samiske bryllupstradisjonen har ikke bruden blomtserbukett. Hilde valgte likevel å ha en enkel bukett med seg gjennom dagen. Denne kastet hun ut blant de ugifte under festen.

– Nå skal jeg gjøre noe jeg har drømt om siden jeg var liten jente og så amerikanske filmer og TV-serier, sa Hilde da hun samlet alle ugifte menn og kvinner, ansikt til ansikt på gulvet, klare til å fange brudebuketten hennes.

Buketten ble kasta, og kanskje blir det et nytt samebryllup ikke så langt unna om noen år.