Vil ha fokus på næringsutvikling

Heidi Greni blir ny ordfører og Jan Håvard Refsethås varaordfører i Holtålen de fire neste åra. De vil jobbe for en mer offensiv næringspolitikk i kommunen.

Heidi Greni blir ny ordfører og Jan Håvard Refsethås varaordfører i Holtålen de fire neste åra. De vil jobbe for en mer offensiv næringspolitikk i kommunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

- Hovedfokus i Holtålen blir å opprettholde det gode tjenestetilbudet i kommunen og samtidig ha ressurser til næringsutvikling, sier kommunens nye lederduo, Heidi Greni (49) og Jan Håvard Refsethås (54).

DEL

Fredag ble det klart at Felleslista får både ordfører og varaordfører i Holtålen. Holtålen Høyre inngikk da en valgteknisk avtale med Felleslista for kommende periode.

Heidi Greni blir ny ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås blir varaordfører. Med Heidi Greni på Stortinget, rykker Refsethås opp for å fungere som ordfører framover.

- Positivt for demokratiet

Greni sier det er positivt for demokratiet at ingen nå har rent flertall i kommunestyret. Både Greni og Refsethås er opptatt av å jobbe for en mer offensiv næringspolitikk og håper å komme i gang med kraftproduksjon basert på fornybare ressurser, det vil si vindkraft og mikrokraftverk.

- Videreføring av Hessjøfeltet og gjenoppbygging etter flommen blir viktige oppgaver framover. Vi håper å få ryddet opp etter flommen så snart som mulig. Det er viktig at dette ikke blir forsinket på grunn av endringene i kommunen.

- Blir det nå omkamp i saker som hall, omsorgssenter og oppvekstsenter i Haltdalen?

- De vedtakene er fattet, nå må vi se framover. Vi har heller aldri vært imot hallutbygging, bare uenig i tidspunktet for oppstart, sier Greni.

Høyre takket nei

- Høyre er tilbudt varaordførervervet, men har takket nei til å fungere som ordfører på ubestemt tid i Heidi Grenis fravær. Dette er også en naturlig konsekvens av at Høyre sist vinter valgte å bryte ut av den tidligere Holtålen-lista. Dette videreføres nå ved at både Felleslista og Høyre opptrer som sjølstendige grupper i kommunestyret uten forpliktende samarbeid i politiske saker, sier leder i Holtålen Høyre, Geir Jensås.

- Vi er overrasket over at Høyre ikke tok imot tilbudet om å få varaordføreren, sier Greni.

- Valgresultatet i Holtålen ga Felleslista og Høyre et klart flertall og viser at innbyggerne ønsker et systemskifte. Dette må sjølsagt gjenspeiles i kommunens politiske ledelse, sier Jensås. Ingen partigrupper vil i kommende periode ha rent flertall i formannskap, driftsutvalg eller kommunestyre.

- Vil gi ekstra politisk kraft

- Dette gir utfordringer, men vi håper det fører til en mer demokratisk, åpen og inkluderende debatt, og bedre forankrede politiske vedtak. Med denne avtalen har Høyre innkassert flere viktige prinsipper fra vårt program. Vi har store forhåpninger om et godt samarbeid og at nye måter å tenke på kan utløse en ekstra politisk kraft til beste for Holtålen, sier Jensås.

Geir Jensås sier avgjørelsen om å takke nei til varaordførervervet også handler om hans egen livssituasjon i tillegg til å ha forutsigbarhet.

- De fleste kommunestyrerepresentantene fra Felleslista er fra Haltdalen, mens Ap og Høyre har flest fra Ålen. Blir det nå mer krangel mellom Haltdalen og Ålen de fire neste åra?

- Tanken har slått meg og jeg ser noen mulige skjær i sjøen. Vi må gjøre det beste ut av det og jeg håper vi kan samle folket og at dette ikke vil bety noe i åra framover, sier Jensås.

Heller ikke Greni og Refsethås ser noen grunn til at det blir strid mellom Ålen og Haltdalen.

- Mitt mål er at vi skal gjøre en jobb til beste for hele kommunen, sier Refsethås. – Og det er viktig å ha fokus på bosetting i hele kommunen, legger Heidi Greni til.

- Et protestvalg

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Iver Lillegjære betegner valget i Holtålen som et protestvalg i forhold til noen enkeltsaker.

- En del av de som tidligere har stemt på Arbeiderpartiet har valgt å markere uenighet. Det gjelder saker som nedlegging av omsorgssentret i Haltdalen, innføring av eiendomsskatt og bygging av flerbrukshall, sier Lillegjære, som er skuffet over valgresultatet for Arbeiderpartiet i Holtålen.

- Hva sier du til at Felleslista får både ordføreren og varaordføreren?

- Det er på mange måter logisk at det ble slik. Felleslista har gjort et bra valg, og det er derfor riktig at de får både ordføreren og varaordføreren.

[Les hele artikkelen i dagens utgave av Arbeidets Rett]

Artikkeltags