Viser fram Christianus Sextus

TAR TAK: En foretstilling utenom det vanlige lover (f.h.) Johanne Bårdstu, Aud Rugelsjøen Wintervold, Tor Inge Mølmann, Jan Bjørnar Bårdstu, Lasse Kolsrud og Eiliv Grue. (Foto: Guril Bergersen)

TAR TAK: En foretstilling utenom det vanlige lover (f.h.) Johanne Bårdstu, Aud Rugelsjøen Wintervold, Tor Inge Mølmann, Jan Bjørnar Bårdstu, Lasse Kolsrud og Eiliv Grue. (Foto: Guril Bergersen)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Christianus Sextus gruver blir kulturarena en helg i august når Falkbergets tekster møter Sommerro sine toner og publikum blir sittende i et naturlig amfi av fjell.

DEL

- Å gjøre noe i området rundt Christianus Sextus er noe jeg har drømt om i noen år. Jeg ønsker at gruva skal komme mer fram i dagen og bli brukt litt mer, opplyser initiativtaker Johanne Bårdstu som synes området rundt gruva er utrolig fasinerende.

«Klangen av Christianus Sextus» settes opp første helga i august med forestilling på dagtid 3. og 4. august.

Proffer med på laget

Lasse Kolsrud er regissør og vokal, Henning Sommerro har ansvar for musikken og vil bidra under forestillingen på keyboard og vokal, og musiker John Pål Inderberg skal bidra på saxofon. I tilegg vil deler av Bergstadkoret være med.

Ildsjelene bak oppsetningern er foruten Johanne, Ståle Lund med ansvar for location, Eiliv Grue med tekster, Gisle Ødegård som koordinator og inspirent, Jan Bjørnar Bårdstu står for økonomi, sponsorer og PR, Roar Sundt bidrar med lyd og Tor Inge Mølmann har ansvaret for søknader til offentlige kulturetater og fond.

Veien har blitt til etter hvert

- Veien har blitt til mens vi har jobbet. Vi ønsket å få inn profesjonelle krefter på lyd og regi, forklarer Jan Bjørnar Bårdstu.

Målsetningene med stykket er at nordgruvene, og spesielt Christianus Sextus, skal få større fokus. Å holde liv i Johan Falkberget sitt forfatterskap er også en målsetning. I tilegg ønsker de å bidra med en annerledes kulturforestilling.

Tekster er plukket fra verket «Christianus Sextus» til Johan Falkberget. Regissøren ønsker å skape en stemning med musikk, historie og natur som skal få tankene til å vandre.

- Noe av det fineste

- Det er plukket ut noen dramatiske historier som foregår akkurat ved gruven. Jeg mener Christianus Sextus er noe av det fineste som Falkberget har skrevet, forklarer Eiliv Grue.

- Mitt mål er å lage en slags konsert med Falkbergets tekster som solist. Ved å høre teksten, se på landskape og nyte musikken skal publikum få et inntrykk av hvordan det var, opplyser Kolsrud.

Skal brukes som det er

Når snøen er borte vil arrangørene ta en inspeksjonstur til gruva for å se på mulighetene i området rundt stykket.

- Naturen og kulturminnene skal ikke bli berørt av spelet. Vi bruker området som det er, med fjellet som amfi, opplyser Jan Bjørnar Bårdstu.

Oppsetningen vil samarbeidet tett med Elden.

Artikkeltags