300 meter med lokalmat i Gata på Tolga lørdag

I GATA: Dølgarden ligger midt i gata, og er garden til Trond Erlien (med hunden Malla). Til venstre for ham står koordinator Knut Sagbakken. Fra høyre ser vi resten av bondelagskarene: Paul Brennmoen (leder), Esten Ole Nygjelten (nestleder), Steinar Østgård (sekretær) og Åsmund Nymoen (kasserer). Alle foto: Tonje H. Løkken

I GATA: Dølgarden ligger midt i gata, og er garden til Trond Erlien (med hunden Malla). Til venstre for ham står koordinator Knut Sagbakken. Fra høyre ser vi resten av bondelagskarene: Paul Brennmoen (leder), Esten Ole Nygjelten (nestleder), Steinar Østgård (sekretær) og Åsmund Nymoen (kasserer). Alle foto: Tonje H. Løkken

Av

Det vil syde av liv og frese på steketakkene under lokalmatdagen på Tolga. Er det noen som har tatt opp potet ennå?

DEL

Andre lørdagen i september har befestet seg som lokalmatdag på Tolga. I år er datoen 9. september. Akkurat så tidlig at det ikke er sikkert at poteten er oppe av jorda.

– Men vi vet at folk spør etter potet, så om noen har noe å selge, må de bare ta kontakt, sier koordinator Knut Sagbakken.

Tolga Bondelag har ansvaret for Lokalmatdagen, som skal vise bredden i lokalprodusert mat. Alt går på dugnad, og grunneierne i gata stiller tun til disposisjon for salgsbodene. Arrangørene sier de har bra med utstillere, og at det dessuten blir barnas marked og internasjonal mat.

– Tre hundre meter med lokalmat, mellom klokka elleve og klokka tre, reklamerer bondelagsleder Paul Brennmoen, og legger til at de i år har lagt opp til gratis inngang.

Storhelg på Tolga

Det skjer mer på Tolga denne lørdagen også. Femtiårskonfirmantene møtes til feiring, det er kunst i galleri Tøysentralen, utdeling av Egil Storbekkens minnepris på Ivaregga og om kvelden blir det pub hos Atelier Hvit sommerfugl.

Rundt 1000 mennesker besøkte lokalmatdagen på Tolga i fjor, og mange av dem overvar livdyrauksjonen der ordførerhøna gikk under hammeren.

Snill og pen kvige

Slik fugl skal ikke auksjoneres bort i år, men det er derimot mulig å kjøpe drektig ku som skal kalve i begynnelsen av oktober.

– En andregangskalver som melket sju tonn første året, kan Paul Brennmoen opplyse.

AUKSJON: Utafor Dølgarden blir det livdyrauksjon under Lokalmatdagen på Tolga lørdag 9. september. Tolga bondelag arrangerer matdagen. Fra venstre: Steinar Østgård, Esten Ole Nygjelten, Trond Erlien, Paul Brennmoen, Åsmund Nymoen og koordinator Knut Sagbakken. For ordens skyld: Sauebikkja Malla skal på ingen måte auksjoneres bort.

AUKSJON: Utafor Dølgarden blir det livdyrauksjon under Lokalmatdagen på Tolga lørdag 9. september. Tolga bondelag arrangerer matdagen. Fra venstre: Steinar Østgård, Esten Ole Nygjelten, Trond Erlien, Paul Brennmoen, Åsmund Nymoen og koordinator Knut Sagbakken. For ordens skyld: Sauebikkja Malla skal på ingen måte auksjoneres bort. Foto:

Auksjonarius Ola Rye svinger også hammeren over ei drektig kvige – pen og snill ifølge eier Åsmund Nymoen, noen kaniner og dessuten lam, kalv og gris som er levende på auksjonsdagen, men som budgivere uten erfaring i slaktekunsten ikke behøver å bekymre seg for hva de skal gjøre med. De som vil kjøpe hele eller en halvpart kan nemlig by på om de vil ha dyret grovdelt eller ferdig som biffer og kjøttdeig.

Noen stambøker for dølafe og hest skal også auksjoneres bort, og rundt 100 år gamle er de.

Bondelagskarene er klare som vertskap, og blant dem som skal geleide publikum til lokalmatgata er Esten Ole Nygjelten og Steinar Østgård.

– Det blir rikelig med kafémuligheter her også, så Lokalmatdagen blir en ypperlig møteplass, mener arrangørene.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags