– Vi mangler spesielt folk til salg, og at vi sliter med å få på plass det er nytt i år, forteller daglig leder Siri Gellein.

Til andre oppgaver er de godt dekket, men Gellein forteller at de sier aldri nei om noen har lyst til å være med på scenen.

Men, for å kunne betjene salget i lavvoen under arrangementet, trengs 50-70 flere hoder.

– Vi trenger alle mulige slags folk, men har man erfaring fra et serviceyrke kan det være bra. Uansett gir vi grundig opplæring. Vi håper folk kan tenke seg å ta tre vakter etter hverandre, men er også åpen for andre løsninger.

– Tror du mangelen på frivillige er en ettervirkning av pandemien?

– Det er det vi lurer litt på, i og med at det ikke har vært et problem tidligere. Vi vet jo ikke hvem som faller fra, og det kan jo hende mange er på ferie.

Gellein forteller at foreldre der barn under 18 år er med på Elden, må stille på minimum tre vakter.

– Der er folk veldig flinke. De skjønner at det ikke går rundt uten dem.

– Tror du at dere får fatt i nok frivillige?

– Folk på Røros vet hvor mye Elden betyr for lokalsamfunnet, så jeg har trua på at dette går bra og at vi får de vi trenger, sier Gellein.

Bildeserie

Elevene puster de proffe i nakken, og kom med et kraftfullt fredsbudskap til krigsherren i øst

Gellein oppfordrer frivillige til å ta kontakt på e-post eller delta på informasjonsmøte førstkommende lørdag på spillplassen.

Mangel på frivillige over hele landet

Flere steder i landet melder arrangører om mangel på frivillige. Bare få dager før Livestock-festivalen på Alvdal ropte arrangørene et varsku om at det manglet 100 frivillige.

– Da vi ga uttrykk for at hele festivalen stod på spill, forstod folk behovet og meldte seg i fleng. Det setter vi stor pris på. Jeg må berømme arrangørgruppa, erfarne og nye frivillige som brettet opp ermene for å få festivalen i havn, sier festivalsjef Sunniva Brennmoen Strypet i et intervju med Arbeidets Rett.

Stian Slotterøy Johnsen er generalsekretær i Frivillighet Norge, og sier til NRK at de får meldinger fra flere organisasjoner om at det er mangel på særlig unge frivillige og at nedgangen i dugnadsarbeid under pandemien har vært dramatisk.

– Vi har sett en jevn nedgang de siste årene. Og undersøkelsene våre viser at det er en lavere andel som gjør frivillig arbeid blant den yngste aldersgruppen, sier han.

Likevel er han sikker på at det finnes mange engasjerte mennesker som vil jobbe frivillig.

– Engasjementet er stort. Jeg tror dugnadsånden er der, men den må vekkes opp, sier han til NRK og håper frivilligheten vil komme tilbake igjen på tidligere nivå, selv om han tror det kommer til å ta tid.

Bildeserie

Lokale og proffe skuespillere er tilbake på spelplassen i Elden 2021