Elden er et norsk, historisk musikkteater skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug, og settes opp i spektakulære omgivelser midt i verdensarven Røros. Slegghaugan danner en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg i kveldstimene.
Elden tar oss med tilbake til 1718–1719 da 10.000 svenske soldater, under kommando av general Carl Gustaf Armfeldt, gikk mot Trondheim for å innta Norge etter ordre fra Karl XII. Under ledelse av general De la Barre, ble flere hundre av soldatene sendt til Røros – hvor store deler av handlingen utspiller seg. Da Karl XII ble skutt, startet de svenske soldatenes tilbaketog til Sverige. Dødsmarsjen – hvor 4.000 soldater døde på vei over grensefjella mot Sverige – er en sentral del av musikkteateret Elden.
Nytt kunstnerisk team
Catrine Telle og hennes kunstneriske team har hatt tre suksessfulle Elden-sesonger bak seg. Nå har de overlatt stafettpinnen til et nytt kunstnerisk team som skal bidra til å fornye og utvikle musikkteateret Elden videre.
I neste treårsperiode er det den unge trønderen, regissøren Maren Bjørseth, som står i spissen for hvordan Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaugs manus og musikk skal forvaltes. Bjørseth har hatt tilknytning til ulike uteteatre, blant annet utendørsoperaen Olav Engelbrektsson i Stjørdalen. Hun har også hatt en rekke nasjonale og internasjonale regioppdrag. Nå får hun tre år til å sette sitt preg på Elden.
– Det er fantastisk spennende å få bygge videre på det puslespillet som er bygget opp. Jeg jobber med manus nå og det er veldig spesielt i en tid hvor vi er nærmere en tredje verdenskrig enn det vi har vært i min levetid. Det gjør jo noe med hele konteksten – den store krigen og de små menneskene. Det historiske i Elden ligger flott skildret og jeg vil bruke dette bakteppet med kongen som sender soldatene ut i krig til å fokusere på møtene mellom menneskene. Interaksjonen mellom de svenske soldatene og rørosfolket, det allment menneskelige kan du si, er styrken til Elden, sier Bjørseth.
Se bildene fra fjorårets forestilling:

Lokale og proffe skuespillere er tilbake på spelplassen i Elden 2021
Catrine Telle flyttet historien slik at den startet på Røros, mens Bjørseth ønsker å starte i Sverige. Telle tok sørsamene inn i Elden-historien, noe Bjørseth vil ta med videre.
Det er et ungt cast hvorav lokale Tiril (Sophie Randen Ramberg) og Peder (Angel Lundquist) skal opp i nye roller, og ikke minst Snorre (Ryen Tøndel) som skal spille General de la Barre.
– Det blir en høydare, kommenterer regissøren.
Oda (Isabella Smit Ødegård) blir igjen å se i rollen som Kristine.
Ellen skulle bruke somrene på hytta, men har for lengst passert 20 år med Elden
Ellers har Bjørseth jobbet med det kunstneriske teamet tidligere. Olav Myrtvedt, som har ansvar for scene og kostymer, har hun jobbet med i flere år. Det samme har hun med musikalsk leder Alf Lund Godbolt.
– Den musikalske innpakningen blir nok litt mindre trønderrock, kommenterer Bjørseth.
Ida Wigdels koreografi og dans tror hun blir spennende.
– Jeg har også jobbet med Ingrid Skanke Høsøien. Hun har tilknytning til Røros. Foreldrene hennes har hytte der. Hennes jobb med lysdesign blir som å hoppe etter Wirkola, siden hun overtar ansvaret etter Eivind Myren som har vært med i mange år. Det er imponerende, kommenterer hun.
– Vi håper dette blir bra, og vi gleder oss veldig, sier Bjørseth.
Siste forestilling vises 6. august.

Utfordrende år å sette opp Elden: Nå har de fått overrakt en sjekk på 100.000 kroner
En av de største utendørsteatrene
Elden er Norges nest største friluftsteater, og Trøndelags største med vanligvis over 12.000 publikummere.
I 2021 var Elden en av de få friluftsteatre som ble satt opp, da med ulike smitteverntilpasninger og redusert publikumskapasitet. I 2022 blir det igjen normal tribunekapasitet med 1.200 sitteplasser hver kveld, i ti forestillinger.
I sommer står i alt 120 aktører på «scenen» i slegghaugan. Elden er et av de mektigste og mest publikumskjære utespillene vi har i Norge, og har de siste årene gått for fulle tribuner hver kveld.
– Vi har i år flere aktiviteter på dagtid med blant annet «Fyll en meter med fred» for barn og unge, samt at tidligere års suksess med Mini-Elden fortsetter med forestillinger 2. til 5. august. Det vil være åpen lavvo på spillplassen disse dagene, opplyser produksjonsleder Monika Goodwine.
Manus allerede i 1980
Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug skrev manus og musikk allerede i 1980. Stykket hadde premiere innendørs i Røros Gymnastikkbygg (det som nå heter Verket) i 1980, og har siden 1994 vært spilt bak slegghaugan. Stykket er i stadig endring med nye regissører og musikalske ledere. Krigens brutalitet, sivilbefolkningens frykt og kjærligheten er alltid med!
Elden fikk Trøndelag Fylkeskommunes frivillighetspris i 2019 og var en seks nominerte til den store nasjonale frivillighetsprisen i 2020.
Disse er med på Elden 2022
Kunstnerisk team
- Regi: Maren Bjørseth, neste treårsperiode
- Musikalsk leder: Alf Lund Godbolt
- Koreografi: Ida Wigdel
- Scenografi: Olav Myrtvedt
- Lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien
- Lyd og pyroteknikk: RørosTeknikk AS
Skuespillere
- General de la Barre: Snorre Ryen Tøndel
- Niklas: Jonas Fuglevik Urstad
- Maren: Mari Hauge Einbu
- Bergmann: Niklas Gundersen
- General Armfeldt: Niklas Gundersen
- Ellen: Kjersti Lotta Knotten
- Kalle: Lars Henrik Aarnes
- Kristine: Oda Smit Ødegård
- Pär Åke: Jo Bjørner Haugom
- Enkefru Hiort: Unni Ryen
- Håkan Modig: Tiril Sophie Randen Ramberg
- Rakel: Amalie Sivertsgård Holmgren
- Mentzonius: Peder Angel Lundquist
- Prest: Harald Hauge
- Salmesyngende soldat: Margrethe Hauge
- Pols-Ingrid: Anja Hegseth Leinum
- Kaptein: Stig-Arvid Leinum
- Regine: Connie Leet
Musikere
- Michael Krumins, gitar
- Torjus Eggen, bass
- Elisabeth Nesset, trommer
- Petter Tysland, gitar
- Johan Bakken, keyboard