Marianne Arnemo er leder i Østerdølenes lag i Oslo, eller Østerdalslaget som det ofte kalles i dagligtale. Nå er hun hjemme på sommerferie på Tynset, og Retten møter henne da hun er på Røros-besøk for å møte flere av samarbeidspartnere som støtter jubileumsmarkeringen.

I år er det 100 år siden laget ble stiftet, og det skal markeres. På grunn av pandemien måtte de utsette feiringen, men endelig; 10. september går 100-årsfeiringen av stabelen. Det skjer i Bankettsalen i Rosenkrantz gate og det blir forrett og hovedrett med lokale råvarer fra Fjellregionen, da blant andre Rørosbaker'n, Nortura på Tynset, Røros Bryggeri og Eggen gardsysteri sponser produkter til måltidet.

- Og sjølsagt må det være kakebord, slik kakebordene er når det er festlige lag i Østerdalen, smiler Marianne Arnemo og forteller at utflytta tolging Keddy Nytrøen i laget har erklært at det skal bli både jønnbrød og krummer.

Sjøl har Marianne vært leder i laget siden 2019. De teller om lag 300 medlemmer, et antall som lar seg høre all den tid de fleste bygdelag opplever markant nedgang både i aktivitetsnivå og medlemsoppslutning.

- Laget hadde nok langt flere medlemmer i storhetstida, men i forhold til andre bygdelag har vi fortsatt en stor medlemsmasse.

Østerdøl i Oslo for 100 år siden?

Mon tro hvordan det var å være østerdøl i Oslo på 20-tallet? Østerdølenes lag i Oslos historie starter her, skriver laget på sin egen Facebookprofil:

Mellom 1. og 2. verdenskrig var det sterk vekst i bygdelagsbevegelsen i Oslo.

I 1922 ble det faktisk opprettet to bygdelag for Østerdøler: Østerdalslaget og Foreningen Østerdølen.

Disse to foreningene ble i 1945 slått sammen til én forening med navnet vi kjenner i dag: Østerdølenes lag i Oslo

Formålsparagrafen til Østerdalslaget i 1922 lød slik:

«Laget vil samle Østerdøler i og omkring Kristiania tell hugsamt samvær, Østerdals maal, sed og skikk skaar legges til grund for lagsarbe, som særleg skar gaa ut paa aa framelske interessa før hør hembygd især og før Østerdalen i deg hele»

(Kilde: Østerdølenes lag i Oslo)

Allsidig aktivitet

- Gjennom disse 100 åra har nok aktivitetsnivået variert, men det som er unikt med Østerdalslaget er at vi har greid å holde aktiviteten oppe. Vi har et aktivt idrettslag, spelmannslag, musikk-korps og eget kor, og så har vi Østerdalshytta i Lommedalen.. Jeg tror at det at vi har så mange aktiviteter gjør at vi stadig sikrer noe rekruttering, samtidig så gjør det seg ikke sjøl.

Vi pleier jo alltid å synge «Songen om Østerdølene» når vi møtes

Marianne Arnemo, leder i Østerdølenes lag i Oslo

Laget har en liten jubileumsfest hvert femte år, men i år slår de på stortromma.

- Vi har 120 påmeldte nå, men jeg tror det kan bli oppimot 150. Og det er i alle aldre! Det eldste medlemmet vårt er 98 år. Det er Halvard Sletten som har vært med siden 1943 da han flyttet til Oslo fra Rendalen. Han sier at hvis han lever, så kommer han på jubileumsfesten.

Der skal Spellemannslaget spille litt, og korpset og koret skal ha sine innslag.

- Vi pleier jo alltid å synge «Sangen om Østerdølene» når vi møtes, så den står sjølsagt på programmet, ler hun.

Det blir levende musikk til festen, for dit kommer bandet Don't Panic, som består av John Arne Langen og Tore Meli, osinger som nå bor i Røros begge to.

Tilbakeflyttere

Ei anna rørosjente, Karoline Mikkelsen, har vært leder i Spelmannslaget inntil nylig.

- Karoline og Bendik (Smedåsgjelten Qvam) har jo flyttet tilbake til regionen nå, så ny leder er på plass. De har flyttet, litt dessverre og litt heldigvis da. Vi ønsker jo at folk skal flytte tilbake og til Fjellregionen og slik sett være med og sikre befolkningstallet der. Samtidig vil noen antagelig alltid trives med å leve og bo i Oslo, og vi trenger disse også. Jeg mener at hvis østerdøler holder sammen i Oslo, så bidrar det til å holde på identiteten.

Hun poengterer at sjøl om det er østerdøler som utgjør kjernen av medlemsmassen, utvides den stadig med venners venner, familie og andre.

- Jeg spiller sjøl på håndball-laget, og der er det med folk som aldri har vært i Østerdalen men de er med i laget og stortrives for det. Av og til har vi hatt Sindre Hagen fra Tolga til å spille og underholde på fester i håndball-laget, og de som ikke er født og oppvokst i regionen er alltid imponert over det sosiale og at så mange danser sving for eksempel.

Songen om Østerdølen 

Mel: Blant de svarte fjellen upp i høga nord

Tekst: Bjørn Øian, Os i Østerdalen

Milla sten og måsså oppi Østerdal’n der vi strikke såmmårsplagg tå isbjørngarn. Der vi går på ski i juli og høgg tålå året rundt, lev vi itte særlig flott, men vi lev sunt.

Ongan våre dom blir født med klæan på, likevel kjem dom åt væla kald og blå. Mjølka speke med det såmmå første dråpen piple fram vi blir herda med en iskald vælkomstdram.

Vi lev livet vårt på snø og mager grus og kan itte overlåvvå uta snus. Med det såmmå vi blir fødd og berre huggu er å sjå, får me sauskinnfora ørlapplue på.

Ska vi bade, må vi først få høgd på høl. Slik er kvardagslivet åt en Østerdøl. Men vi bade helst om såmmårn før all isen blir for hard. Slike badebasseng har vi på kvar gard.

Etter badet tar vi hemsmiddskøytan på, milla høla kan vi piruetten slå. Og så spøtte me i vatnet når vi har lagt inn en pris, på et blunk blir snusen brukbar skøyteis.

Når vi syns vi har fått nok tå is og snø, ser me ingen anna utvei enn å dø. Me drar lua over øra for å såvvå siste blund – og da fæ me det nok varmar om ei stund.

Viser seg fram

I løpet av de åra Arnemo har vært leder, har hun vært opptatt av rekrutteringen, så hun har jobbet bevisst med å samle kontaktinfo, sende ut nyhetsbrev til alle medlemmer og arrangere aktiviteter som samler laget på tvers av de ulike aktivitetene i kor, korps og idrettslag.

– Vi var for eksempel på Hematt-arrangementet og viste fram det vi gjør, forteller hun.

– Vi er for øvrig medlem av noe som heter By og bygdelagsforbundet, en paraplyorganisasjon for alle slike bygdelag. Der er mange lag utdøende, mens vi og Finnmarkslaget er de største som fortsatt har betydelig aktivitet og holder trykket oppe.

Er det noen som har lyst til å komme på jubileumsfesten, så er det fortsatt mulig å ta kontakt med Marianne.

Les også

Marianne tror mange vil flytte hjem, men mener dette kan være til hinder for tilbakeflytting