Markedsdagen har pleid å samle flere tusen mennesker. I år blir det annerledes brukthandel på Tolga

JODA: Markedsdagen på Tolga erstattes av bruktsalghelger i hele juli. Ola Rye (til venstre) er først ute fredag 3. juli og lørdag 4. juli. Kultursjef Eivind Moen forteller at det kommer tre nye selgere hver helg.

JODA: Markedsdagen på Tolga erstattes av bruktsalghelger i hele juli. Ola Rye (til venstre) er først ute fredag 3. juli og lørdag 4. juli. Kultursjef Eivind Moen forteller at det kommer tre nye selgere hver helg. Foto:

Koronafaren setter en stopper for den store markedsdagen under olsok i Tolga. I stedet blir det brukthandel hver fredag og lørdag i hele juli.

DEL

Allerede fredag 3. juli starter det opp, med auksjonarius Ola Rye, som ikke skal auksjonere – men derimot åpne brukthandel i telt på Dølmotunet. Hele dagen fredag og lørdag kan folk komme til Dølmotunet, der det også er åpent i kafeen, og der både budeie, gardsunger og husdyr er på plass som vanlig.

Deretter kommer tre nye brukthandlere hver helg fredag og lørdag i resten av juli.

– Det er ikke lov å arrangere markedsdagen i år. Vanligvis har den gått av stabelen første lørdagen i olsok i Tolga, og det skulle vært 18. juli i år, sier kultursjef Eivind Moen.

Et par tusen mennesker har pleid å besøke markedsdagen, der selgerne står tett i tett i tunet, og der folk til tider går som sild i tønne.

– Så mange som 4000 har det vært her på det meste, opplyser Moen.

Nå kan publikum i stedet møte selgere hver fredag og lørdag, i mindre skala. De som har vært på Dølmotunet på markedsdag før, vil kjenne igjen selgerne.

– Kjente fjes sørfra, oppsummerer Moen og Rye.

Det blir god plass, og selgerne får hver sine telt. Håndspriten er på plass. Blant koronatiltakene er at folk må holde avstand, og at det blir litt mer «bare se, men ikke røre» i bodene, i form av at det ikke nødvendigvis skal tas på alle varer. Rye bedyrer at han har med engangshansker.

– Nå kan folk kanskje finne godbitene uten veldig stor konkurranse, tror Eivind Moen.

Ola Rye byr på stort og smått av rariteter og nyttigheter fredag 3. juli og lørdag 4. juli.

– Jeg tror nok folk har et sug etter at det skal skje noe, sier han, og vifter med et knippe fiskeutstyr av fin gammel årgang – noe som kan glede de riktige entusiastene.

Rye har drevet auksjonsforretningen sin på nett i koronatida, og han sier at kjøpeviljen er til stede.

Markedsdagen har lang tradisjon på Tolga, og ble startet opp i 1994. I år er Eivind Moen forberedt på et underskudd på 250.000 kroner på grunn av koronaen og bortfall av de store olsokarrangementene.

– Men det har likevel vært et ønske fra både politikerne og administrasjonen i kommunen at vi får til noe, og brukthandeldagene er en bit i det, sier han.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags