– Tynset har et godt produkt med spekemat og lange tradisjoner i forbindelse med matproduksjon. Spekematfestival er en nisje, men jeg tror den har et potensial, sier han.
Folk må komme
Johnsen har fått med seg at det gikk ganske bra i fjor, men understreker at det er en krevende øvelse å utvikle en helt ny festival.
– Det betinger at folk må komme på arrangementene og de gjør de jo, så vidt jeg forstår. Det dere nordøsterdøler vil får dere til, slår han fast.
Fylkesmannen var selv vant med griser hjemme på gården i Ringsaker da han vokste opp, og spekeflesk, ertebrød og rabarbra er noen av hans tidligste barndomsminner.
– Kanskje ikke så mye til hverdags som fest, men etter hvert som jeg ble voksen kunne jeg også smake på andre potetprodukter, smiler han og megetsigende om akevitten.
Noe bibelsk
På åpningen i Tynset kulturhus torsdag sa Johnsen at når han kjører med toget på Rørosbanen og nærmer seg Tynset tenker han bestandig på at det er her Santa Kristina-skinka kommer fra.

Grilstad dropper Norsk Spekematfestival
– Det er noe a la Reodor Felgen og Solan Gundersen over den. Et slags bibelsk mirakel for det er egentlig ingen helgen som heter Kristina. Den sterke spansk-norske forbindelsen ble skapt på midten av 1200-tallet, da kong Håkon den fjerde giftet bort sin datteren sin Kristina til broren av den kastiljanske kongen. Håkon den fjerde var nemlig en av de første kongene som var skikkelig opptatt av utenrikspolitikk, fortalte han.
Mat og historie
Johnsen la til at mat dreier seg mye om foredling av råvarer, men også om historien bak maten.
– Det er ikke bare en spansk-norsk forbindelse, men spansk-norsk konkurranse om hvem som skal ha den beste skinka i Europa. Det er det mulig å få til når en har gode råvarer, historie og selvtillit. Sånn sett er det også en forbindelseslinje i vårt fylke med at råvarene til Santa Kristina-skinka kommer fra Stange og Ringsaker, sa han.
Første dag av Norsk Spekematfestival fortsatte med foredrag om blant annet dyrevelferd og hvordan norsk landbruk systematisk sikrer trygge råvarer, og om mat og drikke med historie og identitet. Tilhørerne fikk også høre hvordan Norsk Spekematfestival og landbrukskontoret mener at framtidsutsiktene for spekemat er, før programmet ble avrundet med festmiddag fra fjellet med Brimi Sæter og Rudi Gard på Nye Kronestua.

– Har troen på Mathallen

Kåret til Best i test – ble nedringt av trøndere