Gå til sidens hovedinnhold

MDGs oljepolitikk er ikke problemet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis du ikke er en del av løsningen, er du en del av problemet. MDG vil gjøre Norge til en del av løsningen også på petroleumsfeltet. Det er vi ikke i dag.

Verden strever for tida med et voldsomt problem. Vi har funnet mer olje, gass og kull enn vi kan brenne uten å sprenge alle klimamål. Likevel fortsetter vi desperat å lete etter mer.

Nylig åpnet Norge for oljeleting i 84 nye blokker. Vi er ikke alene.

Storbritannia lyste nylig ut 113 letelisenser i 259 blokker i Nordsjøen.
Kina har 19 nye oljeprosjekter bare i 2021.
Russland planlegger 536 nye olje- og gassprosjekter mellom nå og 2025.
Canada gav i januar grønt lys til oljeleting utenfor Newfoundlandskysten.
I Uganda skal kineserne bore 423 nye brønner.
Nigeria starter produksjon på 25 nye olje- og gassfelt fra nå til 2025.
Brasil lyser ut 92 nye leteblokker senere i år.
Uruguay lyser ut 7 nye offshore leteblokker.
Biden-administrasjonen godkjente 671 bore-tillatelser bare i april. 75% mer enn månedsgjennomsnittet for 2020.

Nye funn i Iran, Saudi-Arabia, Mexico, Hellas, De Forente Arabiske Emirater, Sør-Afrika, Indonesia, Pakistan, Angola, Namibia og Øst-Timor venter alle på produksjonsstart.

Lista er på ingen måte uttømmende.

En studie fra UCL energi i fjor viste at Norge er best rustet i verden til å kutte i sin oljeproduksjon. Så hvis ikke vi, hvem? Det blir ikke enkelt, men det blir vanskeligere for andre land. Noen må begynne.

Stadig flere innser dette. I 2013 var det bare MDG som gikk aktivt inn for full stopp i ny oljeleting. Da fikk partiet 2,8% av stemmene. I årets valg kan 20-25% av befolkningen ende med å stemme på et parti som sier nei til ny oljeleting. Til og med innad i Høyre, AP og SP tør man nå snakke høyt om det.

Det sies at Norge ikke kan redde verden alene. Det stemmer. Men vi kan bidra. Vi kan velge om vi vil være en del av løsningen eller en del av problemet. Det valget tar vi på valgdagen.

Kommentarer til denne saken