Det er Eldens egne unger som formidler konsekvensene av krigen, basert på det historiske musikkteateret som ble skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug.

– I Mini-Elden møter vi krigens drama, militær disiplin og ung kjærlighet slik bare barn kan, heter det i programmet.

Forestillingen spilles ved Gropstuggu, bare et stenkast fra der Elden spilles hver kveld.

– I skyggen av Skansen skal felttoget mot Norge og dramatikken på Røros i 1718–1719 spilles.

Regissør er Unni Ryen, mens Harald Hauge står for musikken og John Arne Langen har ansvar for lyden.

- I Mini-Elden møter vi krigens drama, militær disiplin og ung kjærlighet slik bare barn kan, heter det i programmet.

Barn går gratis inn i følge med en voksen, mens alle inntektene som kommer inn går til barn i Ukraina.

Mandag marsjerte en del av Elden-troppen opp og ned Kjerkgata for å vise seg fram blant turister og fastboende. Fire forestillinger er unnagjort, og de siste seks går denne uka.

Elden 2022

Elden er et norsk, historisk musikkspill skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug som settes opp i spektakulære omgivelser midt i verdensarven Røros.

Slegghaugene danner en majestetisk scene for dramatikken som utspiller seg i kveldstimene i månedsskiftet juli/august.

Elden tar oss med tilbake til 1718–1719 da 10 000 svenske soldater med general Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge, etter ordre fra Karl XII. Under ledelse av general De la Barre ble hundretalls av soldatene sendt til Røros – hvor store deler av handlingen utspiller seg.

Da Karl XII ble skutt, startet de svenske soldatenes tilbaketog til Sverige.

Dødsmarsjen – hvor 4 000 soldater frøs i hjel på vei over grensefjella mot Sverige – er en sentral del av musikkspillet Elden.

I stykket blir vi kjent med fire karolinersoldater (Kalle, Pär Åke, Håkan og Niklas) på deres inntog mot Norge og bergstaden Røros.

På Røros frykter innbyggerne angrep fra svenskene og alle menn er innkalt til å kjempe. Kvinnene er igjen og tar på seg oppgaven med å holde kobberet unna svenskene. Kristine, Maren, Regine, Rakel og Enkefru Hiort får livene snudd på hodet når svenskene inntar bergstaden to dager før jul.

Kalle lengter etter sin kjære Ellen hjemme i Sverige, mens Niklas danner et forhold til røroskvinnen Kristine. Skal han returnere til Sverige etter krigen eller bli hos sin kjære og risikere å bli hengt for desertering?