Meieriet på Røros tar imot mjølk fra kun 18 «røroskyr» fra Røros

– Hvis du kjøper en kartong mjølk fra Rørosmeieriet, er det bare en bitte liten dråpe i havet som kommer fra ei «Røros-ku», påpeker Markus Becker. Det synes han i grunnen er litt kuriøst.

DEL

Markus Becker fra Glåmos har vært styremedlem i Foreningen Sidet trønderfe og nordlandsfe (STN) i mange år. I fjor kunne de feire 125-årsjubileum for sitt målretta avlsarbeid. Sjøl har mjølkeprodusenten både NRF og «rørosku» på båsen i fjøset på Glåmos.

Ifølge Becker er det kun to besetninger i hele Røros som leverer økologisk mjølk fra «røroskyr» til Rørosmeieriet.

– Det er jo litt kuriøst. Her har vi et stort meieri som har blitt litt av en suksesshistorie bygd opp lokalt av lokale bønder, rørosbefolkningen og Tine, som alle har støttet opp på sin måte, sier Becker, som sjøl var med på den spede starten.

– Vi begynte med Rørosmeieriet, Kjell E Sandkjernan og flere her, for å prøve gripe muligheten til å berge lokale arbeidsplasser. Det var ikke nødvendigvis for å starte et meieri, men det ble nå meieri som ble løsningen. Det ble et bra ett også, men på veien forsvant røroskua omtrent helt.

Han slår et slag for rasen når han først er på tråden, og forteller at det har vært mange interessante år i arbeidet i STN med å berge rasen.

– I dagens klima- og miljøperspektiv er det ingen god idé at du kjører mjølk til Trondheim hvis du har et meieri utenfor døra. Kvaliteten går tapt ved den transporten.

– Rasen er genial. Lagd for å drive klimanøytral. Kanskje den er klimanøytral også, det kan virke som den er det. Dette må jo i så fall dokumenteres og bevises basert på forskning. Det finnes innslag av rørosku både i Nord-Østerdalen og i Holtålen som også bidrar. Kanskje det kan bli enda flere. Dagens unge ønsker klimanøytrale produkter og er heldigvis opptatt av dette. Arktisk jordbruk er under press, så dersom vi ikke gjør fornuftige tiltak forsvinner jordbruket og det blir slik som vi ser over grensa til Funäsdalen.

– Har dere gjort og hva bør gjøres da?

– I de 20 åra jeg har vært i foreningen har det vært viktig at vi tar riktige beslutninger. Samholdet innenfor miljøet er veldig sterkt, men dette er småbrukere og folk må gi seg fordi det ikke er regningssvarende. Det trengs en annen landbrukspolitikk og miljøpolitikk.

Hvis du kjøper en kartong fra rørosmeieriet så er det bare en bitte liten dråpe i havet som kommer fra Rørosku.

LES OGSÅ:

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags