Eivind Moen fra arrangørene i Tolga forteller at på grunn av smittefaren for Covid-19 tidligere i vinter, har de fleste av kommunene i Nord-Østerdalen måttet avlyse sine lokale UKM-mønstringer.

- Nå velger vi i stedet å samles om en felles regionfestival i det nye kulturhuset vårt på Tolga, sier Moen.

Regionfestival Fjellregionen er et tilbud til alle ungdommer, fortrinnsvis i alderen 13-18 år, fra kommunene Alvdal, Folldal, Os, Rendalen, Tolga og Tynset.

Påmelding gjøres digitalt på ukm.no. Frist for påmelding er satt til lørdag 16. april kl. 23:59.

Det vil bli program med ulike aktiviteter gjennom hele dagen. Regionfestivalen erstatter både lokalmønstring og fylkesfestival dette året.

På UKM kan du gjøre det aller meste som har med kultur å gjøre, og litt til. Du kan enten vise frem noe du er god til, eller lære noe helt nytt. Både på, bak og rundt scenen.

- Kultur er ikke bare sang og dans. Å lage en TikTok, bygge et hus på Minecraft eller lage en sminkevideo er også kultur – og derfor også noe du kan gjøre på UKM, inviterer arrangørene.

De som vil delta kan melde seg på med Cosplay, dans, film, litteratur, musikk, teater, noe annet på scene og utstilling. I tillegg kan de melde seg på som arrangør, konferansier og media.

Cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur.

- Deltakerne får også tilbud om forskjellige workshops, opplyser Moen.

Regionfestival Fjellregionen blir en av seks regionfestivaler i Innlandet fylkeskommune. Alle regionmønstringene gjennomføres den samme lørdagen.

Det blir streamet et felles åpningsshow som sendes på alle regionfestivalene, inspirasjonsforedrag og avslutningsshow.

Regionfestivalen arrangeres i samarbeid med UKM Innlandet, og for noen kan det bli mulighet for å delta på Landsfestivalen senere i år.

UKM

Hva UKM er:

  • Et sted der ungdom møter andre ungdom
  • Et sted der de får opptre foran andre
  • Et sted de de lærer om hvordan bransjen fungerer
  • Et sted de lærer om det å sett opp en konsert og en kunstutstilling
  • Et sted de lærer om kulturbransjen på en helt annen måte enn andre steder

Hva UKM ikke er:

  • Et sted ungdom lærer å spille
  • Et sted ungdom får personlig undervisning, sånn som på en kulturskole
  • En talentkonkurranse
  • Kun en visningsarena