Den urolige våren

Tolga 1 mai 1940,begravelse .

Tolga 1 mai 1940,begravelse . Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hva som kunne ha skjedd på Røros kan man bare forestille seg hvis ikke myndighetene hadde sagt nei til å la de krigskåte finnlandsfrivillige  få etablert stillinger der, men i stedet  " skysset" dem videre til Os.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tidsvitnene som opplevde våren 1940  har snart alle gått ut av tiden, men heldigvis er mye bevart  av nedskrevne opplevelser, bilder m.m. Dessuten er de fleste krigsarkiv nå åpent for de fleste. Det er enkelt i dag å  kryssjekke historien.

Fjellregionen hadde sine dramatiske og tragiske hendelser. Det begynte 24. april på Tynset hvor en norsk soldat mistet livet i trefningen i Kaldbekkdalen. Etterfølgende bombing av troppetransporttoget på Telneset snakkes det om den dag i dag. Her mistet 6 soldater livet, de var  hjemmehørende i sørfylket og hadde gjort sin innsats i felttoget i Østerdalen helt fra Kongsvinger og nordover.

1. mai ble 5 av de omkomne begravet på Tolga kirkegård( se bildet) under full honnør fra et æreskompani  tilhørende Mg bat. nr 14.Litt spesielt, for dagen etter den 2. mai var de samme karene involvert i bakholdet på Os hvor de mistet  4 mann.

En til ble skutt på jernbanelinjen ved Os stasjon. Han tilhørte imidlertid et jernbanekompani og døde på Røros sykehus dagen etter. Han ble  gravlagt på Røros kirkegård ved siden av en av de nordmenn ( Sparby ) som og døde på Røros sykehus. Samme Sparby er av en eller annen årsak uteglemt på minnestøtten ved Os kirke.

De fire som falt på Os ble under de samme æresbevisninger begravet på kirkegården der for senere og bli flyttet til den tyske kirkegården i Trondheim Det var 2 norske  samt en finnlandsfrivillig som falt der.

Vitnene på Os har i ettertid fortalt mange episoder rundt hendelsen der. Bl.a. ble jo flere gårder nedbrent under mistanke om at det var sivilbefolkning med i trefningen. Omfanget av ødeleggelsene kunne nok ha blitt atskillig værre, idet  tyskerne truet med bombing av sentrum hvis de fant ut av det var tilfelle.

Hva som kunne ha skjedd på Røros kan man bare forestille seg hvis ikke myndighetene hadde sagt nei til å la de krigskåte finnlandsfrivillige  få etablert stillinger der, men i stedet  " skysset" dem videre til Os. Der kom den unødvendige trefningen til å skje.

Hadde sambandet vært mere effektivt i disse dagene hadde kanskje Os sluppet unna!

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken