Gå til sidens hovedinnhold

22. juli forandret Norge

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Anders Behring Breiviks angrep på regjeringskvartalet og ungdommene på Utøya den 22. juli 2011 har forandret Norge. Hendelsene denne dagen var et hardt anslag mot hele nasjonen og ikke minst de demokratiske verdiene våre. Den voldsomme massakren på Utøya var en enorm demonstrasjon av hat mot det AUF og hele arbeiderbevegelsen står for.

Fire år etter står Utøya igjen fram som et godt møtested for AUF, med blant annet et stort nytt bygg. Vår reportasje i dagens avis forteller at «våre» lokale AUF-ere har et litt ulikt syn på hvordan de skal takle gjensynet med Utøya og denne voldsomme hendelsen. De har også hatt mye å stri med de siste årene. De fleste har greid å bearbeide de sterke opplevelsene. Nils Kristen Sandtrøen svømte for livet fra Utøya og drapsmannen. Sandtrøen har greid å bruke noe av hendelsen på en oppbyggende og konstruktiv måte.

Det skal åpnes et eget «22. juli-museum» i regjeringskvartalet. Det er ulike synspunkt omkring denne institusjonen. Vi har allerede en stor ungdomsflokk som er lite bevisst på hva som skjedde den 22. juli 2011. Da kan det være nyttig å ha et sted å få vite om det mest grufulle angrepet på Norge etter andre verdenskrig.

Rolf Øvrum i Dalsbygda, med solid journalistisk og redaktør-bakgrunn, mener Norge har forandret seg i de fire årene som har gått, men i feil retning.

– I statsminister Jens Stoltenbergs tale sa han at svaret fra samfunnet på terroraksjonen skulle være mer åpenhet og et bedre demokrati. Etter fire år er det bare å beklage at det er det motsatte som har skjedd. 22. juli-saken er blitt brukt til å begrense åpenhet og det har blitt en sterk økning i bruk av hemmelighold og hemmeligstempling. Det går på demokratiet løs. I tillegg er politiet og andre myndigheter på full fart inn i et overvåkingssamfunn. Og de får lov til å ta i bruk metoder som truer demokratiet, mener Øvrum.

Kommentarer til denne saken